26. 6. 2021, 17:40 | Vir: STA

Prvo etapo letošnje dirke po Franciji zaznamovala dva množična padca

profimedia

Dramatično prvo etapo kolesarske dirke po Franciji sta zaznamovala dva grda padca v zadnji tretjini preizkušnje in prepričljiva etapna zmaga Francoza Juliana Alaphilippa. Med najboljšimi, ki so se izognili množičnem padcu, sta v cilj prišla tudi slovenska zvezdnika Primož Roglič in Tadej Pogačar, ki sta končala na tretjem oz. šestem mestu.

V kaotični etapi je od samega začetka potekal neizprosen boj za ubežno skupino. Pri tem je prišlo tudi do padca, v katerega je bil vključen tudi Matej Mohorič (Bahrain Victorious), a je na srečo ostal na kolesu.

"Že od samega začetka smo se zagnali kot zajec v zelje. Bil sem pripravljen in v ospredju, potem pa je takoj pred mano en Francoz slabo ocenil otoček na cesti in ga zapel, sam pa sem se moral k sreči le ustaviti, tako da ni prišlo do padca. Že takrat sem si rekel, 'dobrodošel na Touru'," je po etapi prve težave po vsega nekaj kilometrih za RTV Slovenija opisal Mohorič.

Po 20 km je bila glavnina zadovoljna s sestavo šesterice v ospredju etape, med katerimi je najdlje s kasnejšim samostojnim napadom poskušal Nizozemec Ide Schelling (Bora-Hansgrohe).

Etapo pa sta nato zaznamovala grda množična padca. V prvem 50 km pred ciljem sta bila kot številni drugi kolesarji udeležena tudi Roglič (Jumbo-Visma) in Pogačar (UAE Team Emirates). Na poti od Bresta do Landerneauja (197,8 km) je padec več deset kolesarjev v glavnini povzročila gledalka ob cesti.

Slednja je kameram pozirala z dolgim kartonskim transparentom, v katerega je zapel nemški kolesar Jumbo-Visme Tony Martin. Za njim je prek njega padel tudi kapetan moštva Roglič in trdo treščil ob tla, za njim pa so padli še številni drugi kolesarji, ki so povsem zaprli cesto za večino glavnine. Okoli 15 kolesarjev se je sicer izognilo padcu, a so nato počakali udeležene v množičnem padcu.

"Cel dan je bilo veliko nervoze gor in dol. Potem se je zgodil tisti prvi padec. Še zdaj mi ni jasno, kaj se je zgodilo. Bilo je veliko zmede tudi po radijskih linijah, saj nismo vedeli, ali sta Sonny (Colbrelli, op. STA) in Jack (Haig, op. STA) spredaj ali zadaj. Nato smo le ujeli priključek glavnini," je etapo okoli prvega padca komentiral 26-letnik iz Podblice.

Šest kilometrov pred ciljem je prišlo do novega, še gršega padca, ob katerem so jo mnogi grdo skupili v hitrem spustu proti zadnjemu ciljnemu vzponu. Med njimi je bil po izjavi Pogačarja tudi njegov moštveni kolega in eden zvestih pomočnikov, Američan Brandon McNulty.

"Ne vem, kaj je bilo. Kar naenkrat smo bili vsi na tleh. Mi smo utrpeli kar nekaj škode in upam, da bo vse v redu," je za RTV Slovenija prvi padec opisal 22-letni lanski zmagovalec Toura. Tudi sam je imel okrvavljeno koleno, a je hitro pomiril svoje navijače. "Z mano je vse v redu. Brandon McNulty pa po drugem padcu ni videti dobro," je dodal Pogačar.

Po drugem padcu je imel na zaključnem vzponu največ moči svetovni prvak Alaphilippe, ki je napadel že 2,5 km pred ciljno črto, si nabral večjo prednost in jo zanesljivo zadržal do vrha. Tretje mesto je v sprintu preostale skupine osvojil Roglič, Pogačar pa je bil šesti.

"Res je bil težek vzpon na koncu, od starta do konca smo šli na polno. Alapiliippu je zneslo do vrha, mislim, da je bil najmočnejši. Sam sem z razpletom kar zadovoljen. Če bi se takoj zagnal za Julianom, bi mogoče še šlo, saj je tudi njega malce pobiralo. Ampak spet se je pokazalo, da ima največji 'kick' (pospešek, op. STA) in dokazal, da je klasa zase," je zadnje tri kilometre ocenil Pogačar.

Mohorič je v cilj prišel kot 45. z 1:49 minute, Luka Mezgec (BikeExchange) pa kot 74. s 3:17 minute zaostanka za zmagovalcem. Tudi v skupnem seštevku zasedata 45. (+1:59) oz. 74. mesto (+3:27), medtem ko je za Alaphilippom osem sekund kasneje kot drugi skozi cilj prišel Avstralec Michael Matthews (BikeExchange). V skupnem seštevku Mezgečev moštveni kolega zaostaja 12 sekund, Roglič pa 14. Pogačar je šesti z 18 sekundami zaostanka.

Številni favoriti za visoko mesto v skupnem seštevku so zaradi padcev ogromno zaostali. Isti čas kot Mohorič sta imela v cilju Kolumbijec Miguel Angel Lopez in Nemec Emanuel Buchmann (bora-Hansgrohe), Avstralec Richie Porte (Ineos Grenadiers) je zaostal 2:16 minute. Britanec Simon Yates (BikeExchange) je zaostal več kot tri, Španec Alejandro Valverde (Movistar) in zmagovalec lanskega Gira, Britanec Tao Geoghegan Hart (Ineos Grenadiers) pa več kot pet minut in pol. Kanadčan Michael Woods (Israel Start-Up Nation) je v cilj pripeljal skoraj devet minut, Marc Soler (Movistar) pa skoraj 25 minut za zmagovalcem.

V nedeljo bo na sporedu podobna etapa po Bretanji od Perros-Guireca do vrha na "bretonski zid" oz Mur-de-Bretagne v Guerledanu. Dolga bo 183,5 km.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.