Nika Vajnhandl | 8. 3. 2022, 13:14

Razkrivamo: Kaj počnejo slavne slovenske športnice po koncu kariere?

Profimedia/STA/Govori.se

Vas zanima, kaj danes počnejo športnice, ki smo jih pred leti spremljali na televizijskih zaslonih in zanje navijali?

Ob dnevu žena smo preverili, kaj počnejo največja imena v slovenskem športu po koncu svoje športne kariere.

Tina Maze

Tina Maze je daleč nauspešnejša slovenska smučarka: osvojila je devet kolajn, od tega štiri zlate.

Leta 2011 je samostojni Sloveniji prismučala prvo zlato na svetovnih prvenstvih. V karieri je zbrala 26 zmag v svetovnem pokalu. V rekordni sezoni 2012/13 je nanizala 11 zmag in zbrala rekordno število točk svetovnega pokala - 2414 točk.

Z olimpijskih iger je Tina Maze prinesla štiri odličja. V Sočiju 2014 je bila dvakrat zlata v smuku in veleslalomu, v Vancouvru 2010 dvakrat srebrna v superveleslalomu in veleslalomu.

S športnega sveta se je poslovila leta 2017. Na veleslalomu za Zlato lisico je pred 15.000 gledalci nastopila na svoji poslovilni tekmi, na kateri ni nastopila tekmovalno. Sredi proge se je ustavila in objela člane svoje ekipe, pred ciljno črto pa odpela smuči.

In kje je smučarka danes? Trenutno z družino živi tik za slovensko mejo v Italiji. Zadnje štiri leta je popolnoma predana materinstvu in družinskemu življenju. No, kljub vsemu pa vedno najde čas zase in za šport. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tina Maze (@tinamaze83)

Jolanda Batagelj

Nekdanja atletinja in bronasta olimpijka Jolanda Batagelj je leta 2002 na Dunaju postavila svetovni rekord v teku na 800 metrov. Leta 2004 je osvojila bronasto olimpijsko medaljo na igrah v Atenah.

Zaton kariere se je začel 18. junija 2007, ko je bila na protidopinškem testiranju pozitivna za eritropoetin. Takrat je zaključila z mednarodnim nastopanjem.

Danes pa športnica poleg ukvarjanja z mladimi atleti, dela tudi kot posrednica pri dobavi športne opreme. Veliko časa pa se posveča tudi svojima hčerama, ki sta stari devet let.

Brigita Bukovec

Brigita Bukovec je leta 1996 v Atlanti Sloveniji pritekla prvo atletsko olimpijsko kolajno. Njeni rezultati v teku na 100 metrov z ovirami, na 60 metrov in 50 metrov pa še vedno veljajo kot državni rekord.

V letih 1996 in 1997 je bila razglašena za najboljšo športnico in atletinjo leta ter leta 1995 prejela Bloudkovo nagrado. Leta 1996 je prejela še naziv Slovenka leta. Dvakrat je izboljšala jugoslovanski rekord na visokih ovirah na 100 metrov ter kar 25-krat slovenski rekord.

Bukovec zdaj že tri leta z družino živi v Švici, in sicer v Nyonu, kjer je sedež Uefe. Njen partner Željko Pavlica je bil prej vodja varnosti pri Nogometni zvezi Slovenije, zato ga je prijatelj in sodelavec Aleksander Čeferin, predsednik Uefe, vzel tudi v svojo najožjo ekipo. Športnica zdaj v miru skrbi za družino in pravi, da so bolj povezani in več skupaj kot kdajkoli prej. 

Mateja Svet

Pri petnajstih letih je postala mladinska svetovna prvakinja v veleslalomu. Leto kasneje je v veleslalomu dosegla prvo slovensko žensko zmago v svetovnem pokalu.

Na olimpijskih igrah v kanadskem Calgaryju je leta 1988 osvojila srebrno slalomsko medaljo, leto pred tem pa je osvojila mali kristalni globus v veleslalomu.

Na svetovnem prvenstvu v Vailu leta 1989 je postala svetovna prvakinja v slalomu, v veleslalomu je bila tretja.

Tekmovalno kariero je končala pri zgolj 21 letih. Danes je zaposlena na Univerzitetni psihiatrični kliniki Ljubljana kot diplomirana delovna terapevtka.

Petra Majdič

Bila je prva slovenska tekačica z zmago v Svetovnem pokalu, prva z medaljo iz Svetovnih prvenstev ter prva, ki je medaljo osvojila na olimpijskih igrah. Z 24 zmagami je uvrščena na četrto mesto najuspešnejših tekmovalk v Svetovnem pokalu. Trikrat ji je pripadel naziv slovenske športnice leta, leta 2007 pa je prejela tudi Bloudkovo nagrado.

Petra Majdič je v boju za olimpijsko odličje leta 2010 ob padcu na ogrevanju staknila hudo poškodbo, a ni odnehala, temveč je z vso trmo kljubovala bolečini in se prebila vse do brona, ki se še danes blešči kot zlato. Slovenska zimska športnica je z zlomljenimi rebri in poškodovano popljučnico dosegla velik uspeh za slovenski smučarski tek.

Športnica je še vedno zelo aktivna, s svojim srčnim izbrancem Ivanom Hudačem sta ponosna starša dveh hčerk.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Petra Majdic (@petramajdic123)

Mina Markovič

V športnem plezanju je dosegla več kot 10 medalj s svetovnih in evropskih prvenstev, med njimi iztopata zlati s svetovnih iger in evropskega prvenstva.

Leta 2011 je prejela Bloudkovo plaketo za "pomemben tekmovalni dosežek v športu", leto kasneje pa še Bloudkovo nagrado.

Danes Markovič v ospredje še vedno postavlja plezanje, a bolj v rekreativni naravi. Posveča se fakulteti, zaključuje biopsihologijo na Univerzi na Primorskem. Za Siol je razkrila, da se veliko časa posveča tudi družinskim obveznostim.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mina Markovič (@miiiinam)

Sestri Fabjan

Kljub mladim letom sta Erika in Simona Fabjan v odbojki na mivki dokazali in osvojili številne lovorike. Postali sta prvi Slovenki, ki sta zaigrali na glavnem turnirju za grand slam.

Čeprav sta v Sloveniji veljali za daleč najboljši igralki, pa sta le leta 2009 veselili državnega naslova.

Zdaj imata vsaka svoje življenje. Manj se videvata in družita, še vedno pa skupaj vodita in trenirata v odbojkarski šoli. Tako se od športa nikoli nista zares poslovili.

Brigita Brezovac

Z bodybuildingom se je začela amatersko ukvarjati že pri štirinajstih letih. Leta 2004 je osvojila prvo mesto v kategoriji Miss Bodybuilding.

Profesionalnih tekmovanj se je udeleževala v letih 2010–2013, potem pa je s tekmovanji prenehala, saj je oboževalcem na Facebooku sporočila, da ne vidi več možnosti za napredovanje.

Tako lahko na njenem Instagramu vidimo, da danes s treningom pomaga ženskam do želenega telesa in svoj čas posveča družini, predvsem hčeri.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Coachessa (@brigitabrezovac)

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord