13. 12. 2021, 12:10 | Vir: STA

Red Bull napovedal boj proti morebitnim novim Mercedesovim pritožbam

Profimedia

Čeprav je sezona formule 1 po nedeljski dirki v Abu Dabiju dobila dodaten zaplet po pritožbi Mercedesa, ki jo je vodstvo tekmovanja zavrnilo, se morda obeta še kakšna. A kot danes poroča nemška tiskovna agencija dpa, so pri zmagovalni ekipi Red Bull pripravljeni na boj tudi z morebitnimi novimi pritožbami tekmecev pri Mercedesu.

Vodja ekipe Red Bull Christian Horner je napovedal, da bodo v njegovem moštvu pripravljeni na vse poteze Mercedesa, če bo nemška ekipa vztrajala pri protestih oziroma vložila nove pritožbe.

Prvi, ki ju je Mercedes vložil pol ure po koncu dirke, so v vodstvu tekmovanja sicer zavrnili. Prva pritožba se je nanašala na odločitev vodstva tekmovanja, da je v zadnjem krogu dovolilo voznikom, ki so za krog zaostajali za takrat vodilnim Hamiltonom, da Britanca ob posredovanju varnostnega avta prehitijo, s tem pa so omogočili, da je Verstappen prišel neposredno za tekmeca ter ga nato, ko se je varnostni avto umaknil, v zadnjem krogu tudi prehitel. Druga pritožba pa je bila povezana z domnevnim kršenjem pravil Verstappna, ki naj bi prehiteval v obdobju, ko to ni bilo dovoljeno.

Obe pritožbi je vodstvo tekmovanja nekaj ur po končani dirki zavrnilo, tako da je obveljal vrstni red ob prihodu na cilj; prvi je bil Red Bullov Max Verstappen, drugi Mercedesov Lewis Hamilton, tako da je Nizozemec prvič v karieri osvojil naslov prvaka, Britanec je ostal pri sedmih.

A zgodba se, kot kaže, pri tem še ne bo končala. Po poročanju dpa namreč v Red Bullu pričakujejo, da tekmeci ne bodo odnehali. "Če se bodo pritožili, se bodo pač pritožili. Če bo treba, bomo šli tudi na sodišče in uporabili vse pravne poti, če se bodo odločili za tak način," je dejal Horner.

Dotaknil se je tudi strategije obeh ekip

V Red Bullu so Verstappnu zadnjič menjali pnevmatike tik pred koncem, ko je bil na stezi varnostni avto. Mercedes je Hamiltona pustil na stezi z obrabljenimi pnevmatikami in ko je padla odločitev, da ga lahko za krog zaostali dirkači prehitijo, je imel Nizozemec prosto pot za napad ter priložnost s precej boljšimi pnevmatikami tudi hitro izkoristil.

"Ne vem, zakaj se niso odločili za enako taktiko. Imeli smo srečo z varnostnim avtom in se pravilno odločili. Delovalo je," je še dejal vodja ekipe s krili.

Za zdaj uradno nove pritožbe Mercedesa še ni, a po poročanju dpa v nemški ekipi razmišljajo o tej možnosti, spodbijali naj bi tolmačenje pravil vodstva dirke glede vožnje za varnostnim avtomobilom v predzadnjem krogu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.