4. 9. 2021, 18:13 | Vir: STA

Roglič ima pred zadnjo etapo španske pentlje v skupnem seštevku 2:38 prednosti

profimedia

Slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič je tik pred tretjo zaporedno zmago na dirki po Španiji. Po drugem mestu v etapi od Sanxenxa do Mos. Castro de Hervilla (202,2 km) ima zdaj 2:38 minute prednosti pred najbližjimi zasledovalci. V nedeljo ga čaka le še 33,8 km dolga vožnja na čas. Predzadnjo etapo je sicer dobil Francoz Clement Champoussin.

Enaintridesetletni Roglič (Jumbo-Visma) je v današnji razburljivi preizkušnji pristal v manjši skupini zasledovalcev, ki so na koncu celo ulovili vse ubežnike. Ti so imeli pred zadnjimi 95 km in petimi kategoriziranimi vzponi skoraj 12 minut naskoka. Vseeno pa je Rogličevo skupino, ki se je preveč pogledovala med seboj, na koncu z napadom presenetil eden od prvotnih ubežnikov Champoussin (Ag2r Citroen).

Francoz je tako nekoliko nenadejano prišel do sploh prve zmage v poklicnem kolesarstvu. Roglič je tako preprečil 57. zmago v karieri, Zasavec je ciljno črto prečkal šest sekund, tretji Britanec Adam Yates (Ineos Grenadiers) pa osem za 23-letnikom iz Nice.

Kar se tiče favoritov za skupno zmago, je odločilni trenutek prišel na tretjem in najtežjem vzponu, ko je napadla skupina z Rogličem, Yatesom, Špancem Enricom Masom (Movistar) in Avstralcem Jackom Haigom (Bahrain Victorious), med ostalimi favoriti za visoko uvrstitev ni bilo prave složnosti, da bi skupino sploh lovili.

Tako so na koncu za zmagovalcem Champoussinom Kolumbijec Egan Bernal (Ineos Grenadiers) ter številni drugi kolesarji, ki v skupnem seštevku zasedajo mesta med najboljšo deseterico zaostali kar 6:55 minute. V etapi je odstopil do današnje etape tretji v skupnem seštevku, Kolumbijec Miguel Angel Lopez (Movistar), ki se ni strinjal z moštveno taktiko in jezno zapustil Vuelto dan pred koncem.

Kolumbijec je odstopil okoli 15 km pred ciljem. Po neuradnih informacijah španskih medijev je Kolumbijec jezno zapustil dirko, potem ko so v ekipi žrtvovali njegovo visoko uvrstitev v skupnem seštevku in v ospredje spustili zgolj Masa.

V skupnem seštevku je tako na skupno tretje mesto napredoval Haig, ki pa za Rogličem zaostaja 4:48 minute. Drugi je Mas, ki za Rogličem zaostaja 2:38 minute. Četrti je Yates (+5:48), na peto mesto pa je napredoval Švicar Gino Mäder (Bahrain Victorious) z zaostankom 8:14 minute.

V nedeljo bo na vrsti še zaključni kronometer. Kolesarje čaka 33,8 km dolga trasa z nekaj zelo razgibanimi deli, kar bi lahko ustrezalo olimpijskemu prvaku Rogliču. Doslej je na Vuelti slavil tri etapne zmage, četrta pa po predstavah v zadnjem tednu ni izključena.

Prvi kolesar se bo s startne rampe v Padronu podal ob 16.29, Roglič pa bo, če ne bo imel težav, ciljno črto prečkal na priljubljenem trgu Obradoiro okoli 20.30.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.