17. 9. 2020, 18:57 | Vir: STA

Roglič in Pogačar zanesljivo na prvih dveh mestih, v boju za rumeno majico le še kronometer

Profimedia
Roglič in Pogačar zanesljivo na prvih dveh mestih, v boju za rumeno majico le še kronometer (foto: Profimedia)

Poljski kolesar Michal Kwiatkowski (Ineos Grenadiers) je zmagovalec 18. etape dirke po Franciji. Med ubežniki je bil sicer najbolj aktiven njegov moštveni kolega Richard Carapaz, ki je v boju za pikčasto majico slekel Tadeja Pogačarja, a pomembnejši je bil boj za ohranitev pozicij v skupnem seštevku, kjer še naprej vodi Primož Roglič.

Slovenski zvezdnik nizozemskega moštva Jumbo-Visme ima v boju za rumeno majico še naprej 57 sekund prednosti pred Pogačarjem (UAE Team Emirates), tretji Kolumbijec Miguel Angel Lopez (Astana) zaostaja minuto in 27 sekund.

"Za nami je res težka etapa, že druga zaporedoma. Ampak še enkrat, ekipa je opravila odlično delo, sam sem bil ves čas zraven. Še en dan manj," je v svojem slogu za organizatorja dirke po Franciji dejal Roglič, ki je po etapi še desetič oblekel rumeno majico.

Pogačar pa je o etapi dodal naslednje: "Po profilu trase je bila to ena najtežjih etap in tako se je tudi izkazalo. Na zadnjem vzponu smo nekaj poskušali z napadom, ampak nismo mogli česa storiti. Nisem imel boljših nog kot ostali. Potem smo bili vsi skupaj in skušal sem priti do tretjega mesta, a je Van Aert pokazal, da je 'klasa zase' in je pobral štiri sekunde."

Napade tekmecev je Roglič vsekakor pričakoval, a moštvo je bilo znova odlično, poudarja 30-letnik. "Vedno je veliko prostora, da bi kdo kaj storil, saj je bilo veliko vzponov, toda z ekipo smo dobro nadzorovali položaj in etapo pripeljali h koncu."

Na spustu po najtežjem vzponu je Roglič Pogačarja objel

Izmenjala sta si nekaj besed, a ni šlo za kaj pomembnega, kot pravita oba. "Ne spomnim se natančno, kaj sem mu povedal. Zagotovo kaj zabavnega, oba sva v redu preživela dan," je dejal starejši Slovenec, mlajši pa je dodal: "Nič takega mi ni rekel. Bila sva vesela, da se nama po makadamu ni kaj zgodilo, saj vedno obstaja možnost, da se predre zračnica."

Veliko akcije v večjem delu etape ni bilo, pričakovano pa je premike v skupnem seštevku prinesel najbolj strm, šest kilometrov dolg vzpon na letošnjem Touru na ploščad Glieres (11,2 odstotka naklona).

Ta je postregel s številnimi napadi. Nenazadnje niti na makadamskem odseku, dolgem 1,8 kilometra, po prihodu na vrh klanca ni manjkalo pomembnih trenutkov.

Takoj na začetku klanca je napadel Španec Mikel Landa (Bahrain-McLaren), v ozadju pa je ritem narekovalo moštvo Jumbo-Visme.

Popustila sta Kolumbijec Rigoberto Uran (EF Pro Cycling) in Britanec Adam Yates (Mitchelton-Scott)

Landa pa si je hitro nabral 30 sekund prednosti v želji po četrtem mestu v skupnem seštevku. V ozadju pa ga je na razdalji držal Rogličev nizozemski vlak.

Pričakovati je bilo napad predvsem Lopeza, ki je za Pogačarjem pred začetkom etape zaostajal 29 sekund. Toda Belgijec Wout Van Aert je dolgo časa narekoval visok ritem, zaradi česar so številni odlični kolesarji odpadli iz manjše skupine favoritov, drugi pa niso uspeli napasti najboljših.

Nato pa je napadel Enric Mas, drugi v razvrstitvi za belo majico najboljšega mladega kolesarja, napad pa sta pokrila njegov tekmec Pogačar in Rogličev moštveni kolega, Američan Sepp Kuss (Jumbo-Visma).

Na vrhu strmega vzpona so bili v ospredju le najboljši

Pogačar pa je vseeno skočil in pridobil šest točk v boju za pikčasto majico. V tem seštevku ima po 18. etapi 72 točk, kar je dve manj kot Carapaz (74 točk) in pet več od Rogliča (67 točk). O boju za pikčasto majico bo tako odločil sobotni kronometer, na katerem bo na voljo deset točk za zmagovalca.

Pogačar je po etapi za organizatorja dirke v izjavi dejal, da bo na kronometru startal tudi na pikčasto majico, a pomembnejši je boj za rumeno majico, od katerega ne odstopa. "Morda je prednost prevelika v boju za rumeno majico. Če bo imel Roglič slabši dan, jaz pa dobre noge, se lahko marsikaj zgodi, a bolj upam, da bom sam dobro opravil s kronometrom," je dodal 21-letnik s Klanca pri Komendi.

Na makadamskem delu sta v etapi oba Slovenca pospešila, skupno četrti Avstralec Richie Porte (Trek-Segafredo) pa je s predrto zračnico zaostal 40 sekund. Yates in Uran pa več kot minuto in pol.

Pogačar se je še enkrat izkazal za velikega športnika ravno zaradi Portove nesreče. "Nisem vedel, da je imel predrto zračnico. Vedeli smo le, da je zadaj. Zato sem vesel, da je prišel nazaj in da zaradi te smole ni izgubil časa," je dejal Pogačar.

Do konca etape je prišlo do internega dogovora za etapno zmago med moštvenima kolegoma Carapazom in Michalom Kwiatkowskim, ki jo je zaradi dobrega sodelovanja na klancih Carapaz prepustil Poljaku. Tretje mesto je osvojil Van Aert, ki je tako vzel možnost favoritom, da bi kdo pridobil štiri bonifikacijske sekunde.

V petek bo na sporedu miren dan v sedlu za kolesarje

Na voljo bo le ena točka v boju za pikčasto majico. Sicer pa bo bolj pomembno brez padcev in ostalih težav preživeti etapo od Bourg-en-Bressa do Champagnola (166,5 km) in hraniti moči za sobotni kronometer na planoto Planche des Belles Filles.

Oba slovenska kolesarja opozarjata, da petkova etapa ne bo lahka. Osredotočenost bo na prvem mestu, čeprav oba pogledujeta proti sobotnem kronometru.

"Definitivno se bom osredotočil na kronometer, saj bo po tisti etapi znan končni izid. Toda jutri je nov dan, na katerega moramo osredotočiti," je dejal Roglič.

Pogačar pa je za RTV Slovenija dodal. "Jutri je nov dan, pojutrišnjem pa najtežji dan, boj s samim sabo."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.