8. 11. 2020, 18:30 | Vir: STA

Roglič je na ulicah Madrida potrdil včeraj dobljeno zmago na dirki po Španiji

profimedia

Slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič je z varnim prečkanjem ciljne črte v Madridu danes osvojil dirko po Španiji in postavil piko na i izjemni sezoni 2020. Vuelto je dobil drugič zapovrstjo. Zadnjo etapo in s tem tudi zadnje dejanje letošnje s covidom-19 zaznamovane sezone je dobil Nemec Pascal Ackermann.

Roglič (Jumbo-Visma) je poleg rdeče majice na Vuelti drugič zapovrstjo osvojil tudi zeleno majico najboljšega sprinterja, s čimer je postal sploh prvi kolesar, ki mu je v 85-letni zgodovini dirke uspelo ubraniti obe majici v zaporednih letih.

V tem seštevku je zbral 204 točke, zaradi štirih etapnih zmag in treh drugih mest pa je skozi celotno tritedensko preizkušnjo zbral 48 bonifikacijskih sekund, kar mu je odločilno pripomoglo k skupni zmagi.

V končni razvrstitvi je imel namreč na koncu 24 sekund prednosti pred drugouvrščenim Ekvadorcem Richardom Carapazom (Ineos Grenadiers), ki je v etapah zbral 16 bonifikacijskih sekund. Tretje mesto je v skupnem seštevku osvojil Britanec Hugh Carthy (+ 1:15), ki je zadnji dan celo zaostal 28 sekund, kar pa ga ni stalo uvrstitve na odru za zmagovalce.

Kako sijajna sezona je za Rogličem, kaže podroben pogled na njegove uvrstitve. Sezono je začel z zmago na DP v cestni dirki ter drugim mestom na DP v kronometru. Nato je slavil na dirki po Ainu, na kriteriju Dauphine pa je bil na dobri poti do skupne zmage, a je v četrti etapi padel in pred zadnjo etapo odstopil.

Nato je po velikem boju predzadnji dan Toura ostal brez skupne zmage. Na drugem mestu je zaostal le za rojakom Tadejem Pogačarjem, ki je skupaj z Rogličem pisal zgodovino slovenskega kolesarstva. Novo poglavje je v to zgodovino 31-letni Kisovčan zapisal 4. oktobra, ko je postal prvi slovenski zmagovalec ene od petih največjih enodnevnih dirk, dobil je prestižno preizkušnjo Liege - Bastogne - Liege.

Sledila je še pika na i z zmago na dirki po Španiji, kar je tretji slovenski uspeh na tritedenskih dirkah, Roglič pa ga je proslavil s požirkom penine med etapo.

Današnjo etapo je v sprinterskem obračunu dobil Ackermann, ki je dobil drugo etapo na letošnji Vuelti. Drugi je bil Irec Sam Bennett (Deceuninck-Quick-Step), ki je letos dobil zadnje dejanje Toura na Elizejskih poljanah, v Madridu pa je bil le za nekaj centimetrov prekratek. Na zadnjem dejanju kolesarske sezone je bil tretji Nemec Max Kanter (Sunweb).

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec