5. 9. 2021, 20:44 | Vir: STA

Roglič na zlato obarvanem kolesu zmagal v vožnji na čas in tretjič osvojil Španijo

profimedia

Slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič je zmagovalec dirke po Španiji. Zadnji dan je v vožnji na čas od Padrona do Santiaga de Compostele (33,8 km) slavil še četrto etapno zmago v zadnjih treh tednih in zasluženo še tretjič zapovrstjo osvojil špansko pentljo.

Enaintridesetletni Kisovčan (Jumbo-Visma) se je tako vpisal v zgodovino kot tretji kolesar, ki mu je uspelo v zaporednih letih osvojiti špansko pentljo. Prvemu je to uspelo Švicarju Tonyju Romingerju (1992-1994), nato pa le še Špancu Robertu Herasu (2003-2005).

Roglič je bil najboljši leta 2019, ko je ob premiernem nastopu na Vuelti ugnal Španca Alejandra Valverdeja in svojega rojaka Tadeja Pogačarja. Leto kasneje je v tesnem zaključku ugnal Ekvadorca Richarda Carapaza in Britanca Hugha Carthyja.

Letos je slavil 4:42 minute pred domačinom Enricom Masom (Movistar) ter 7:40 pred Avstralcem Jackom Haigom (Bahrain Victorious).

Zadnji dan oziroma vožnjo na čas je kot olimpijski zmagovalec v tej disciplini začel z zlato obarvanim kolesom in kot nesporni favorit za etapno zmago ter upravičil napovedi stavnic.

Slavil je s časom 44:02 minute in za 14 sekund ugnal Danca Magnusa Corta Nielsna (EF Education-Nippo). Tretje mesto je pripadlo Nizozemcu Thymenu Arensmanu (Team DSM), ki je zaostal 52 sekund.

Od preostalih Slovencev je dobra vožnja uspela Janu Polancu (UAE Team Emirates). Devetindvajsetletni Kranjčan je na koncu zasedel 14. mesto (+2:24). S tem je bil boljši tudi od državnega prvaka v kronometru Jana Tratnika (Bahrain Victorious), ki je za zmagovalcem na 34. mestu zaostal 3:21 minute. Luka Mezgec (BikeExchange) je z zaostankom 6:57 minute končal med zadnjimi na 122. mestu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.