1. 9. 2021, 18:23 | Vir: STA

Roglič po izjemni predstavi in zmagi do rdeče majice

Profimedia

Slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič je novi vodilni na dirki po Španiji. V 17. etapi od Unquere do Lagos de Covadonge (185,8 km) je v boju za etapno zmago na zadnjem vzponu strl Kolumbijca Egana Bernala ter ostale tekmece in slavil 56. zmago v karieri. V cilj je 31-letni Kisovčan prišel 1:35 minute pred zasledovalci.
 

Roglič (Jumbo-Visma) je bil edini, ki je sledil prvotnemu napadu Bernala (Ineos Grenadiers) okoli 62 km pred ciljem. Nato pa je na zadnjem klancu do jezer Covadonga (12,5 km/6,9 %) 7,5 km pred ciljem za seboj pustil še Kolumbijca in se odpeljal zanesljivi zmagi naproti.

Dolg napad obeh tekmovalcev v ospredju je predstavljal veliko tveganje, sploh z dolgim vmesnim delom do zadnjega vzpona. "V kolesarstvu je vedno veliko tveganja, vedno se lahko zgodi kaj nepredvidljivega. Danes je šlo vse v redu, užival sem v vožnji in to je tako zame kot za ekipo super lep dan," pa je na koncu sijajno taktično predstavo za organizatorje Vuelte ocenil Roglič. Na dirki po Španiji je letos dobil že tretjo etapo, skupno pa že osmo na španskih pentljah.

Vseeno ga je ob napadu Bernala vmes nekajkrat zaskrbelo, na koncu pa se je vse izšlo sanjsko. "Nisem si mislil nič, le peljal sem za njim. Konec koncev je to dirkanje in nisem veliko razmišljal. Kasneje sem več razmišljal in si vmes rekel, 'uf, daleč je še do konca'. Tudi za konec je bil pred nama še zahteven vzpon. Šlo je v redu, to je bil pravi šov, pravo dirkanje," je še razlagal Zasavec.

Vprašali so ga tudi, če je letošnja Vuelta zanj najboljša, v kateri najbolj prevladuje. "Menim, da je to res moja najboljša Vuelta. Vsekakor uživam v dirkanju, podpori navijačev, le vreme je malce skazilo podobo na tem lepem kraju," je še dodal v toplejša oblačila odeti Roglič.

Drugo mesto v etapi je iz skupine favoritov, ti so pred koncem ujeli Bernala, na koncu osvojil Američan Sepp Kuss, sicer Rogličev moštveni kolega in tako vzel šest bonifikacijskih sekund tekmecem v lovu na rdečo majico. Tretje mesto je danes pripadlo Kolumbijcu Miguelu Angelu Lopezu (Movistar).

V skupnem seštevku ima 31-letni Kisovčan zdaj 2:22 minute naskoka pred Špancem Enricom Masom in 3:11 minute pred Kolumbijcem Miguelom Angelom Lopezom (oba Movistar). Četrti je Avstralec Jack Haig (Bahrain Victorious) z zaostankom 3:46. Francoz Guillaume Martin (Cofidis), pred današnjim dnem drugi v skupnem seštevku, je zdrsnil na peto mesto (+4:16).

V lovu na skupno zmago so tako vse karte v rokah slovenskega asa

"Saj veste, kako vedno rečem, prednost ni nikoli dovolj velika. Prednost je lepa in si jo zaslužimo. Ne glede na vse, je jutri pred nami kraljevska etapa. Bomo videli potem, ali je prednost dovolj velika," je še za konec pristavil Roglič.

Slab dan je ujel dosedanji vodilni v skupnem seštevku, Norvežan Odd Christian Eiking (Intermarche-Wanty-Gobert). Šestindvajsetletnik je rdečo majico prevzel po deseti etapi in jo držal vse do danes, ko na vzponih na La Collado Llomeno (7,6 km/9,3 %) in zaključnega do jezer Covadonga ni mogel slediti ritmu najboljših, med zadnjima vzponoma pa je še grdo padel na spolzkem cestišču. Na koncu je etapo zaključil na 23. mestu (+9:23), v skupnem seštevku pa zdrsnil na enajsto mesto.

Trije preostali Slovenci so prišli v cilj daleč pred časovno zaporo. Jan Polanc (UAE Team Emirates) je na 66. mestu zaostal 32:20 minute, Jan Tratnik (Bahrain Victorious) na 74. mestu 35:23 minute, Luka Mezgec (BikeExchange) pa je v cilj pripeljal kot 149. z zaostankom 45:19 minute. V skupnem seštevku je Polanc 38. (+1:26:22), Tratnik 103. (3:01:23), Mezgec pa 116. (+3:10:50).

V četrtek bo na sporedu še ena zahtevna etapa v asturskih gorah. Karavano čaka 162,6 km dolga preizkušnja od Salasa do povsem novega vzpona na Vuelti, Altu d'El Gamoniteira. Dolg je 14,6 km s povprečnim naklonom kar 9,8 odstotka.

Že pred zadnjim klancem pa bosta na vrsti še dva zahtevna vzpona na Puertu de San Llaurienzu (9,9 km/8,6 %) in Altu de la Cobertoria (7,9 km/8,6 %).