11. 9. 2020, 17:25 | Vir: STA

Roglič povečal prednost, Pogačar na drugem mestu

profimedia

Ubežnik, Kolumbijec Daniel Martinez (EF Pro Cycling), je zmagovalec zahtevne 13. etape dirke po Franciji, boj za rumeno majico pa je potekal več minut zadaj. V njem sta znova najbolje kolesarila Primož Roglič (Jumbo-Visma) in Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), ki sta strla tekmece in zdaj zasedata prvo in drugo mesto v boju za rumeno majico.
 

V cilj sta sicer prišla šest minut in pet sekund za zmagovalcem etape, a pomembnejši so bili zaostanki do ostalih favoritov. Roglič je v skupnem seštevku še povišal prednost in ima sedaj 44 sekund prednosti pred svojim mlajšim rojakom, s katerim sta napadla dobra dva kilometra pred ciljem in se počasi, a zanesljivo odpeljala ostalim kolesarjem.

Glavnina je sicer na začetku etape od Chatel-Guyona do ugaslega vulkana Puy Mary oziroma prelaza Peyrol najprej nadzorovala prednost ubežnikov, nato pa jim je dovolila pobeg in boj za etapno zmago, s čimer so se izognili kaosu v boju za bonifikacijske sekunde na predzadnjem in zadnjem, ciljnem vzponu.

Kolesarji so si pred etapo, v kateri so morali premagati kar 4400 višinskih metrov, označili predvsem zadnjih 15 kilometrov poganjanja pedal po Centralnem masivu. Prelaz Neronne in Peyrol sta namreč zelo strma, posebej v zadnjih nekaj kilometrih, zaradi česar so bili napadi favoritov pričakovani.

Pred zaključkom etape je večino časa ritem narekovala ekipa Jumbo-Visme, nato pa je čelo skupine favoritov prevzelo moštvo Ineos Grenadiers, ki je narekovalo močan tempo, zaradi katerega sta popustila Francoza Romain Bardet in Guillaume Martin, ki sta v skupnem seštevku izgubila tretje in četrto mesto.

Skupina se je na vzponu na Neronne močno razredčila, v ospredju pa sta bila ves čas Roglič in Pogačar tudi na zadnjem vzponu. Na najbolj strmem delu tega je najprej mlajši Slovenec prvi napadel, sledil pa je protinapad nekdanjega smučarskega skakalca.

Slovenca sta se počasi odpeljala ostalim in na cilj na prelazu Peyrol prišla 13 sekund pred Avstralcem Richiejem Portom in Špancem Mikelom Lando. Lanski zmagovalec Kolumbijec Egan Bernal je zaostal 38 sekund in v skupni razvrstitvi zaostaja 59 sekund. S tem pa je belo majico najboljšega mladega kolesarja prevzel Pogačar.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.