4. 7. 2021, 19:19 | Vir: STA

Rumena majica ostala na ramenih Tadeja Pogačarja

profimedia

Avstralec Ben O'Connor je zmagovalec devete etape kolesarske dirke po Franciji. Med ubežniki je imel največ moči in je skoraj oblekel tudi rumeno majico. Ta vseeno varno ostaja na ramenih lanskega zmagovalca, Slovenca Tadeja Pogačarja. Etapo od Clusesa do Tignesa je na koncu zaključil 32 sekund pred tekmeci v lovu za skupno zmago.

O'Connor (Ag2r Citroen) je po deveti od 21 etap na letošnji francoski pentlji najbližji zasledovalec Pogačarja (UAE Team Emirates). Dan je začel z 8:13 minute zaostanka za rumeno majico, v cilj pa je prišel s prednostjo 6:02 minute pred v etapi šestouvrščenim Pogačarjem.

V skupnem seštevku ima 22-letnik s Klanca pri Komendi 2:01 sekund naskoka pred O'Connorjem, na tretje mesto pa se je prebil Kolumbijec Rigoberto Uran (EF Education-Nippo), ki pa v skupnem seštevku še naprej zaostaja 5:18 minute.

"O'Connor je bil danes res zelo močan, odlično je odpeljal, zato mu čestitam. Malce me je bilo že strah proti koncu, da bom izgubil rumeno majico, zato sem na koncu za vsak slučaj napadel, da bi jo obdržal. Morda izgubljeno vodstvo res ne bi bila velika težava, ampak res mi je všeč ta majica," je v prvem odzivu organizatorjem Toura dejal Pogačar.

"Vreme je bilo res obupno. Včeraj je bilo slabo, danes pa še toliko slabše. Res je bilo hladno, deževalo je ves dan in veliko kolesarjev je trpelo. Vesel sem, da je ta dan mimo, prosti dan bo prišel še kako prav," je o razmerah razglabljal lanski zmagovalec Toura. Zaveda se, da zahtevne etape šele prihajajo, tudi zaradi vremena.

"Seveda so lahko današnje razmere zahtevne, ampak bolj me skrbi za vroče etape, ki prihajajo. Na teh nekoliko bolj trpim in tekmeci to vedo, zato sem skušal čim bolj uživati v zadnjih dveh etapah," je še zaključil Pogačar.

V etapi s skoraj 4500 metrov višinske razlike po vsega 144,9 km in v zelo hladnem ter deževnem vremenu se je v ospredju vzpostavila skupina 43 kolesarjev.

Daleč najmočnejši med njimi je bil O'Connor, ki je dolgo sodeloval s Kolumbijcema, Nairom Quintano in Sergiem Higuito, na zadnjem vzponu pa se jima je zlahka odpeljal in slavil peto zmago v poklicni karieri. Pred tem je že dobil etapo na dirki po Italiji 2020.

"Vedno so bile to moje sanje. Že to, da sem tukaj, je uresničitev prvih sanj, zmaga pa je nekaj povsem drugega. To je bila res nora vožnja. O tem sanjaš kot kolesar. Malce moram brzdati čustva, ampak uživam v vsakem trenutku," je za organizatorje Toura dejal 25-letni Avstralec iz Subiaca.

"Nisem ravno pričakoval, da se bom znašel med ubežniki. Nekako sem čakal, nisem vedel, kaj naj sploh storim. Ko sem slišal, da imamo veliko prednost, sem vedel, da lahko pridobim v skupnem seštevku. Verjamem vase v takšnih zaključkih, čeprav bi se moral bolje spuščati po klancu navzdol. Na zadnjem vzponu sem se ustrašil, da bo Pogačar v ozadju 'eksplodiral' in me začel loviti. Sem pa vedel, da lahko brez kakšnih krčev in nenadnega popuščanja vseeno dobim vsaj etapo," je še dodal Avstralec.

Za O'Connorjem je v cilj prišel Italijan Mattia Cattaneo (Deceuninck-Quick-Step) z zaostankom 5:07 minute, tretji pa je bil član moštva Bahrain Victorious in italijanski državni prvak cestne dirke Sonny Colbrelli (+5:34).

Na cesti je za ubežniki potekala povsem druga dirka, v njej pa je Pogačarjevo moštvo okoli 110 km zgolj nadziralo položaj, dopustilo, da so si ubežniki privozili tudi devet minut naskoka, nato pa so pred zadnjim vzponom na Tignes (21 km/5,6 %) začeli narekovati močnejši ritem. Vseeno so sredi vzpona popustili in najbrž želeli prepustiti rumeno majico. Vse to pa je v ospredje pognalo moštvo Ineos Grenadiers.

Britansko moštvo je pospešilo ritem, močno razredčilo skupino favoritov, rumena majica pa je posredno ostala na ramenih 22-letnega Pogačarja, ki je zlahka sledil tempu Ineosovega vlaka in kasnejšemu napadu Ekvadorca Richarda Carapaza nekaj km pred koncem vzpona do Tignesa.

Nato je Pogačar odgovoril Ekvadorcu, ko je pred tem varčeval z močmi. Znova se je odpeljal favoritom in si hitro privozil večjo prednost. V "svojem" hladnem in deževnem vremenu je znova dokazal, da je trenutno najmočnejši na dirki in v cilj pripeljal z 32 sekundami naskoka pred Carapazom in ostalimi tekmeci.

Za favoriti pa je potekala še ena dirka, tista proti 'metli' oz. časovni zapori. Slovenca, Luka Mezgec (BikeExchange) in Matej Mohorič (Bahrain Victorious) sta se ji z zaostankom 31:37 izognila za slabih šest minut. Nekateri sprinterji pa so bili prepočasni in so zaostali več kot 37:20 minute, med njimi tudi Francoza Arnaud Demare (Groupama-FDJ) in Bryan Coquard (B&B Hotels KTM).

Naslednja etapa bo na vrsti v torek po ponedeljkovem prostem dnevu. Namenjena bo sprinterjem, kolesarji pa bodo morali med Albertvillom in Valencem premagati 190,7 km. V njej pa ne bo nastopil eden najboljših sprinterjev in zmagovalec tretje etape Toura, Belgijec Tim Merlier (Alpecin-Fenix), ki je odstopil v današnji gorski etapi.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ