13. 3. 2021, 15:27 | Vir: STA

S tretjo etapno zmago na dirki Pariz - Nica Primož Roglič tik pred skupno zmago

profimedia

Slovenski as Primož Roglič je po še tretji etapni zmagi sedmi dan kolesarske dirke Pariz - Nica tik pred skupno zmago. Na današnji predzadnji etapi od Le Broca do gorskega cilja na Valdeblore La Colmiane (119,2 km) je zadnjemu ubežniku zlomil srce tik pred ciljem, v skupnem seštevku pa ima pred nedeljsko zadnjo etapo 52 sekund naskoka.

Drugi je lanski zmagovalec, Nemec Maximilian Schachmann (Bora-hansgrohe), ki je bil danes tretji z zaostankom petih sekund. Tretji je skupno Rus Aleksandr Vlasov (Astana). Slednji po petem mestu v sedmi etapi zdaj zaostaja minuto in 11 sekund.

V etapi je sicer ušlo 13 kolesarjev, med katerimi so bili nekateri dokaj blizu v skupni razvrstitvi. Večino časa sta tako v glavnini ritem narekovali moštvi Bora-hansgrohe in Jumbo-Visma za vodilna v skupnem seštevku, pomagale pa so tudi druge ekipe.

Ob vznožju vzpona so imeli ubežniki še natanko minuto prednosti, med njimi pa je najdlje vztrajal Švicar Gino Mäder (Bahrain Victorious). Slednji je pričakoval, da bo z dokaj zajetno prednostjo prišel do etapne zmage, a je v zadnjih nekaj sto metrih mimo njega švignil Roglič.

Večino časa je na 16 kilometrov dolgem zadnjem vzponu ritem narekovala prav njegova ekipa Jumbo-Visma, ki je tako preprečila napade tekmecev na Kisovčana. V zadnja dva kilometra je Roglič pripeljal brez pomočnikov in nato v velikem slogu obračunal s peščico favoritov. Prvič je 'skočil' dober kilometer pred ciljem, drugič pa dobrih 200 metrov pred ciljno črto in ujel še zadnjega ubežnika za jubilejno 50. zmago v karieri.

Obenem je postal prvi kolesar po Švicarju Tonyju Romingerju leta 1991, ki je na prestižni dirki proti soncu osvojil tri etapne zmage.

"Res je bila zahtevna etapa, že od začetka. Je bila pa kratka in sladka. Bilo je tesno, a na srečo mi je uspelo ciljno črto prečkati pred Mäderjem," je dejal 31-letnik, ki se nikakor ne more naveličati zmag. "Zakaj pa ne, če moštvo tako dobro deluje. Na koncu se je pokazala možnost in moral sem poskusiti," je še dejal Roglič.

Skupne zmage si še ni vpisal. Zadnjih nekaj manj kot 100 kilometrov bo zelo razgibanih, pazljivost pa nikoli ni odveč, dodaja prvi kolesar mednarodne lestvice.

"Ni res, ne razmišljam še o skupni zmagi. Moram misliti na dirkanje, jutri je pred nami nov, sicer kratek izziv. Zagotovo bo to pomemben in zahteven dan. Moramo biti osredotočeni in kot moštvo opraviti nalogo."

Tudi tokrat ni pozabil na moštvo, ki je opravilo večji del posla. Sam je le postavil piko na i. "Vsi fantje so od samega začetka nadzorovali dirko, kot pravzaprav vsak dan. Ni lahko, a na srečo smo vsi dobro pripravljeni. Zabavno je dirkati tukaj," je še v izjavi za organizatorja dejal vodilni kolesar Pariz - Nice.

V nedeljo bo na vrsti še zadnja razgibana etapa od Le Plan-Du-Vara do Levensa (92,7 km). Kolesarji bodo morali premagati tri kroge z lažjim vzponom, tudi zaključek pa bo nekoliko navkreber.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel