Uredništvo | 19. 2. 2024, 11:03

Saša Dončić razkril, kako hudo mu je bilo, ko je sin Luka odšel v Madrid: "Bilo je kot v neke vrste odprtem zaporu, saj ..."

Saša Dončić se dobro spominja, kako se je začela Lukova pot, ko je pri komaj 13 letih zapustil domače gnezdo in odšel v košarkarsko šolo v Madrid.

Saša Dončić, nekdanji košarkar, športni direktor Košarkarske zveze Slovenije in oče izjemnega Luke Dončića, je bil gost v podkastu Greenroom, kjer je zelo sproščeno, duhovito in odkrito spregovoril tako o starševstvu, družini, Luki, svojih težjih trenutkih življenja in seveda o ljubezni do košarke.

Ena največjih prelomnic v njegovem življenju je bil nedvomno sinov odhod v tujino pri rosnih 13 letih. "Če bi mi nekdo rekel, da bom 13-letnika poslal v svet, bi mu rekel, a si nor. To ni bila odločitev čez noč. Ampak nekaj mi je reklo, imel sem dober občutek. Ko sem bil v Madridu, sem videl dijaški dom, kjer bo živel, otroci nosijo uniforme, 3 postelje v sobi, 3 omare, zunaj mesta, odhod na trening je nadzorovan, po šoli se ve, kaj se dela. To je neke vrste odprti zapor."

Profimedia

Luka se je moral hitro privaditi na življenje v tujini, španščina pa mu je hitro zlezla pod kožo, saj se jo je naučil v treh mesecih. "Meni kot očetu je bilo težko, ampak to željo, ki jo je pokazal Luka, da bi rad šel, to je odtehtalo. Škoda bi bilo, da bi ga zaviral v njegovi želji in ambiciji, ker je očitno sam pri sebi vedel, da mu bo tam nekaj uspelo."

Ali je prav to pripomoglo k Lukovemu uspehu, pa pove: "Jaz nisem imel te možnosti, da mi nekdo z izkušnjami govori, kaj je narobe in kako naj naredim drugače. Pameten človek se uči na tujih napakah, neumen se uči na svojih. Jaz sem to Luki rekel. Ti se uči na mojih napakah, ne na svojih. Tudi to je bila ena izkušnja, ki sem jo doživel, in zato sem želel najti pravo okolje zanj in da je šla ta pot, kamor je šla."

Uredništvo

Ne zamudi niti ene Lukove tekme

Saša prizna, da se ne spomni, da bi kdaj izpustil kakšno sinovo tekmo, ki je na sporedu ponoči po našem času. Čeprav je to "zoprn" čas, se je že navadil. "Greš spat, vstaneš, ko se tekma začne, pa gledaš do petih. Če sem včasih sanjal, da mi bo otrok igral v NBA, pa da ga zdaj ne gledam." Ponosen je tudi, da so ga že četrtič izbrali v prvo peterko tekme All star.

Saša se v podkastu spomni tudi na enega najboljšega košarkarja na svetu Kobeja Bryanta, ki je s svojim delom navdihoval mlade. Med drugim si poglejte, kaj tokratni gost najbolj ceni pri prijateljih, kakšen je njegov osebni moto, kaj bi popravil, če bi lahko potoval nazaj v čas in kakšen bi bil naslov filma, posnetega po njegovem življenju. Spregovoril pa je tudi o svoji vnukinji Gabrieli.

Vabljeni k ogledu in poslušanju celotnega podkasta tukaj.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol