19. 10. 2021, 06:00 | Vir: STA

Sašo Bertoncelj: Ne bom si premislil o koncu kariere

Profimedia

Sašo Bertoncelj, najboljši slovenski telovadec po odhodu legendarnega dvojca Aljaž Pegan - Mitja Petkovšek, je že pred časom napovedal, da bo svetovno prvenstvo v japonskem Kitakyushuju njegova zadnja tekma kariere. Na svojem 13. SP se bo izkušeni 37-letni telovadec še zadnjič v karieri predstavil na konju z ročaji. S SP še nima odličja.

Bertoncelj, ki je vlogo prvega aduta slovenske gimnastike prevzel po upokojitvi Pegana in Petkovška, ima v skoraj 15-letni profesionalni karieri - gimnastiko sicer vadi že 30 let - 24 uvrstitev na stopničke svetovnega pokala, od tega tudi osem zmag.

Zmagal je tudi na evropskih igrah, postal univerzitetni prvak, z 18 evropskih prvenstev pa ima tri kolajne: leta 2018 je v Glasgowu osvojil srebro, v zbirko pa je dodal še dva brona leta 2010 v Birminghamu in 2014 v Sofiji. Na SP bo nastopil 13., odličja za zdaj še nima; najboljši dosežek mu je uspel s četrtim mestom leta 2014 v kitajskem Nanningu.

Potem ko se je od domačega občinstva že poslovil na septembrskem svetovnem pokalu v Kopru, kjer je prvič nastopil leta 2005, in zaradi slabše izvedbe sestave na konju zasedel šesto mesto, se bo na Japonskem poslovil še na najvišji ravni.

Kot je dejal v pogovoru za STA, se tudi ob zanj morebitnem sanjskem razpletu - kolajni - ne bo premislil o napovedanem koncu kariere, saj ga z novim letom že čakajo novi izzivi, ko bo obrnil nov list v poklicni karieri.

"Ne, nikakor se ne bom premislil. Če bi res prišlo do sanjskega razpleta, kolajne, bi bila to definicija tega, da končaš na vrhu. To bi bilo odlično, nekaj najlepšega. A o tem ne razmišljam. Vem, da ta možnost obstaja, ampak je do nje zelo, zelo težko priti. Ne bom se premislil," je poudaril Bertoncelj.

"Vesel sem, da sem celotno sezono odtekmoval tako, kot sem si zadal, da sem se lahko pripravil do tako visoke ravni. Ampak enostavno prideš do točke, ko ugotoviš, da je bilo počasi dovolj. Ko telo ni več stoodstotno na vsaki tekmi, veš, da je čas za slovo," meni Škofjeločan in poudarja, da se je za SP zelo dobro lahko pripravil.

"Četudi grem na svoje že 13. svetovno prvenstvo, lahko tokrat zatrdim, da se po dolgem času spet dobro počutim. Glede na to, da je za menoj od leta 2018 obdobje, polno poškodb, sem tokrat zdrav. Prva velika tekma zame po kolajni z EP 2018 in SP istega leta, da se spet 'normalno' počutim, sestavo sem natreniral do dovolj visoke ravni, s katero lahko dosežem dober rezultat," je dejal 37-letni Bertoncelj.

"Sestava na konju mi ob dobri izvedbi lahko prinese dober rezultat in upam, da mi bo uspelo na zadnji tekmi kariere pokazati, kaj znam. Razočaran bi bil, če mi ob dobrem kvalifikacijskem nastopu ne bi uspelo priti do finala najboljše osmerice. Pa ne, da si nalagam dodatno breme na ramena, vendar je to povsem realen dosežek," je pojasnil izkušeni telovadec Narodnega doma.

"Lepo je iti dobro pripravljen še na zadnjo tekmo in obenem z zavedanjem, da še vedno sodim v širši krog favoritov za kolajno. V prvem delu sezone od marca do konca junija mi je bilo zelo težko tekmovati, ker nisem bil na tako visoki ravni, kot sem si želel, kot sem zdaj. Rad grem na tekmo pripravljen. Zdaj sem spet prišel na visoko raven, a nekako je le vprašanje časa, kdaj bi se začele obnavljati številne pozdravljene poškodbe, ki sem jih pridelal v 30-letni karieri," še razmišlja najboljši slovenski telovadec in poudarja, da je na Japonskem z mislimi povsem osredotočen na svoje delo, na svojo sestavo na konju.

"Za zadnjo tekmo sem skušal narediti vse optimalno, kolikor se bo le dalo. Bistvo zame letos je bilo, želel sem si dokazati, da se lahko še vedno pripravim na najvišji ravni. Vnaprej sem napovedal konec kariere, da sem lahko dal vse od sebe in ne bom ničesar obžaloval," je še poudaril.

Pogovarjala se je Zala Zaletel

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.