25. 3. 2021, 10:21 | Vir: STA

Sijajni uvod slovenskih nogometašev v kvalifikacijah za SP 2022

Anže Malovrh/STA

Slovenski nogometni reprezentanci je v sredo uspel majhen podvig v smislu korakanja proti uvrstitvi na svetovno prvenstvo 2022 in ogromen podvig v smislu razpletov prejšnjih medsebojnih tekem. Izbranci Matjaža Keka so taktično obvladali Hrvaško in z nekaj zaslužene sreče prišli do prvih treh točk, ki so lepa popotnica za današnjo pot v Rusijo.
 

Slovenija je z zgodnjim golom Sandija Lovrića v sredo zvečer v Stožicah v kvalifikacijah za SP 2022 premagala svetovnega podprvaka - Hrvaško. V slovenskem taboru priznavajo, da so tudi zelo trpeli na tekmi, na kateri je Hrvaška imela izrazito premoč v posesti žoge, toda kot se je pokazalo že ničkolikokrat, to v sodobnem nogometu ne pomeni nič.

Jan Oblak je bil le nekajkrat na preizkušnji, verjetno bi tekma dobila drugačen ritem, če bi Hrvati v uvodnih minutah namesto vratnice zadeli mrežo, ampak kot je po tekmi povedal Kek, si s tako srčno, borbeno, organizirano in disciplinirano predstavo preprosto zaslužiš tisti kanček sreče, ki je poljubila tudi Lovrića ob strelu v 15. minuti, ko je žoga na poti proti vratom zadela že Marcela Brozovića in rahlo spremenila smer.

Tako je padla velika Hrvaška, po uradno petih porazih in treh remijih na prejšnjih medsebojnih tekmah (leta 1991 je Hrvaška premagala Slovenijo tudi na neuradni tekmi) je Slovenija dočakala slavje na sosedi, ki imajo sicer v svetovnem nogometu precej večji ugled. Tudi zato so se Kekovi fantje po zadnjem sodniškem žvižgu Španca Antonia Mateuja Lahoza iskreno veselili.

"Vsem ta zmaga pomeni ogromno. Nenazadnje so svetovni podprvaki, imajo igralce na najvišji ravni. Ampak pokazali smo, da znamo igrati, premagali smo sosede, tako da poleti, če bodo Slovenci lahko šli tja na morje, lahko gredo tja z dvignjeno glavo in uživajo," je nekoliko v šali po tekmi dejal Andraž Šporar.

Petar Stojanović, ki sicer igra za zagrebški Dinamo, pa ga je dopolnil: "Velikokrat, ko smo igrali proti njim, sem bral o tem, da smo mi država smučarjev. Mislim, da smo pokazali, da smo tudi velika nogometna država. To je velika zmaga, ampak brez evforije. Ničesar še nismo naredili, smo pa vseeno lahko ponosni na ta uspeh."

Da ni za pasti v evforično stanje, je poudaril tudi Kek

Ki očitno sestavlja reprezentančno jedro in igro po starem slovenskem receptu, na katerem je ob disciplini kot glavna sestavina zapisana čvrsta obramba, iz katere izhaja vse. Slovenska vrsta je namreč neporažena devet tekem zapovrstjo, na teh pa je dosegla 13, prejela pa zgolj en zadetek.

"Ko vidiš, da se Josip Iličić vrača v obrambo in ji pomaga, da je Šporar ogromno pretekel, da je vsak na igrišču razmišljal, kako po eni strani kakovostno igrati in po drugi se zavedati, da moramo iti od temeljev. Ti pa so za slovenski nogomet na tej ravni disciplina, tudi če hočete pragmatičnost, pa tudi kakovost, ki jo nesporno imamo. Zavedati se je treba svojih kakovosti in kakovosti tekmeca ter se temu podrediti."

Receptu so Kekovi fantje sledili do potankosti in s tem malce presenetili tudi Hrvate. "Ne podcenjujem Slovenije, vendar mislim, da smo boljši. Slovenci so delali razliko pri odbitih žogah, tu so nas presenetili in smo se iskali 20 minut po prejetem golu. V drugem delu smo zamenjali taktiko in poskusili s postavitvijo 3-5-2, a tudi ni šlo. Oni so se branili praktično z vsemi 11 v kazenskem prostoru, toda to seveda ni alibi," je svoje videnje tekme hrvaškim medijem zaupal Šime Vrsaljko.

Kaj pa bodo svojim medijem po tekmi povedali ruski nogometaši, bo znano v soboto, ko Slovenijo v Sočiju čaka nov spopad z uglednim tekmecem. Slovenci se na olimpijsko prizorišče iz leta 2014 odpravljajo danes popoldne. Dragocene nasvete pred tekmo bo lahko soigralcem delil eden junakov sredine zmage Miha Mevlja, ki sicer igra za prav za lokalnega ruskega prvoligaša iz Sočija.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord