3. 6. 2021, 10:38 | Vir: STA

Slovenca postavila Guinnessov rekord v prejadrani razdalji v dvoje na jadrnici tipa dinghy

Layline

Uroš Kraševac in Maruša Močnik sta v sredo presegla mejo 331,5 navtične milje, ki je bila potrebna za osvojitev novega Guinnessovega rekorda v prejadrani razdalji z majhno jadrnico tipa dinghy za dve osebi brez kabine, so sporočili z njune ekipe. V nekaj več kot 80 urah sta prejadrala 360 navtičnih milj.

Slovenca sta na pot iz Izole proti Dubrovniku krenila v nedeljo in rekord dosegla v neposredni bližini hrvaškega otoka Mljet, pot pa nato zaključila v Dubrovniku.

Osemindvajsetletni Kraševac, ki je sicer na Jadralni zvezi Slovenije zaposlen kot trener mladinske reprezentance v razredu Laser Standard, se ukvarja tudi s t.i. offshore jadranjem oziroma tekmovalnim jadranjem na zelo dolge razdalje, so pojasnili v njegovi ekipi. Njegova sestra Maruša Močnik pa je nekdanja tekmovalna jadralka. V projektu je sodelovala tudi širša ekipa njunih prijateljev in znancev.

Pogoji za rekord so bili, da jadralca med jadranjem ne smeta imeti nikakršnega stika z zunanjim svetom. Javnost ju je lahko spremljala preko spleta, kjer sta objavljala vsakodnevne izzive, ki so jima jih lahko sproti zastavljali.

Kraševca prihodnje leto čakajo tudi kvalifikacije za regato Mini Transat. S 6,5 metra dolgo jadrnico razreda mini 650, ki velja za najmanjšo regatno oceansko jadrnico, bo poskušal prečkati Atlantik na preko 4000 navtičnih milj dolgi regati. Zunanja pomoč ni dovoljena, tekmovalec pa ne sme imeti stika s svetom in se ne sme posluževati niti vremenske podpore preko satelitov.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ