N. Vo. | 10. 4. 2024, 15:50

Vsak parlamentarni čvek v neposrednem prenosu, naši športniki pa ... Dekleta v bitko leta, RTV brez prenosa (gnev naroda)

Profimedia

Navijači slovenske ženske rokometne reprezentance se jezijo. Najpomembnejših tekem za olimpijske kvalifikacije namreč ne bo predvajala nacionalna televizija. Razlog?

V slovenski rokometni javnosti je zavladalo razočaranje ob novici, da ključne tekme slovenske ženske rokometne reprezentacije ne bodo dostopne na nacionalni televiziji. Rokometna zveza Slovenije (RZS) je sporočila, da se lastnikom televizijskih pravic za prenose tekem ni uspelo dogovoriti z nobeno od slovenskih televizijskih postaj. Namesto tega bodo tekme, na katerih bodo slovenske rokometašice lovile olimpijske sanje od četrtka (11. 4.) do nedelje (14. 4.), dostopne le prek spletnih prenosov na YouTube kanalu IHF Competitions.

Ta novica je na družbenih omrežjih sprožila val nezadovoljstva in kritike med navijači in ljubitelji rokometa. Mnogi so prepričani, da bi morale take pomembne tekme zagotovo prenašati nacionalne televizije, za katere redno plačujejo prispevek in ki so dostopne širši javnosti. "Temu se pa reče sramota. Take tekme bi MORALA prenašati nacionalna televizija," je eden izmed komentarjev pod objavo na Facebooku. Tudi ostali so v bosobnem stilu: "Žalostno. Se vidi koliko je cenjen ženski rokomet..." in "Za komercialne TV zadeva nezanimiva, za nacionalko pravice predrage?".

Profimedia

V komentarjih so gledalci izpostavili tudi, da televizija namenja obilo prostora in kar cel televizijski kanal za prenos politike, prostora pa zmanjka za tako pomembne nacionalne tekme, kot so kvalifikacije za olimpijske igre. Poleg tega se v komentarjih pojavljajo obtožbe o neenakopravnem obravnavanju ženskih športnih ekip v primerjavi z moškimi. Navijači opažajo, da se za moške lige in reprezentance zdi, da se vedno najde dovolj sredstev za televizijske prenose, medtem ko so ženske ekipe pogosto spregledane kljub dokazanim uspehom, tudi na mednarodni ravni, kot je Liga prvakinj.

Profimedia

Na te obtožbe je RZS odgovorila z pojasnilom, da pri procesu dodeljevanja televizijskih pravic nimajo vpliva. Pojasnili so, da so pravice popolnoma v rokah krovnih evropskih ali mednarodnih zvez oziroma agencij, ki jim krovne zveze v celoti prepustijo pravice za televizijske prenose.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord