12. 11. 2020, 19:20 | Vir: STA

Slovenske košarkarice le še korak oddaljene od EP

Nebojša Tejić/STA

Košarkarice Slovenije so na Kreti v 3. krogu kvalifikacij za EP 2021 (skupina A) premagale Islandijo s 94:58 (30:17, 59:31, 77:48).

Slovenske košarkarice so uspešno začele nastope v kvalifikacijskem mehurčku za evropsko prvenstvo 2021. V Heraklionu na Kreti so premagale Islandijo s 36 točkami razlike.

Izbranke selektorja Damirja Grgića so zabeležile tretjo zmago v skupini A in ob stoodstotnem izkupičku ostajajo na prvem mestu. Glede na to, da se bodo na prvenstvo uvrstile zmagovalke skupin ter še pet najbolje drugouvrščenih iz devetih skupin, si lahko Slovenija že to soboto z zmago proti Grčiji zagotovi tretji zaporedni nastop na EP, ki bo od 17. do 27. junija v Franciji in Španiji.

Februarja 2021 sledi še zadnji kvalifikacijski cikel, slovenske košarkarice pa bodo tekmi proti Bolgariji in Islandiji igrala doma, saj je prav ta teden Košarkarska zveza Slovenija dobila gostiteljstvo enega od februarskih mehurčkov.

Čeprav so Slovenke danes nastopile oslabljene, saj sta v hotelu v Heraklionu izolirani zaradi pozitivnih testov na novi koronavirus ostali Nika Barič in Tina Jakovina, Islandke niso imele nobenih možnosti za presenečenje.

Slovenke, ki so jim košarkarski strokovnjaki pri Fibi dodelili mesto drugih nosilk v kvalifikacijah takoj za Belgijo - evropske prvakinje Španke ter podprvakinje iz Beograda 2019 Francozinje ne sodelujejo v kvalifikacijah - so bile nekaj razredov boljše tekmice.

Vprašanje zmagovalk je bilo odločeno praktično že po desetih minutah, za nadaljevanje tekme je ostalo odprto le vprašanje končne razlike. Tretjo četrtino so Slovenke dobile z 19:17, zadnjo s 17:10, kar pomeni, da so v drugem polčasu dosegle 36 točk.

Pri rezultatu 59:31 ob polčasu so bile Slovenke na dobri poti, da bi šele drugič v zgodovini uradnih tekem od 1991 dalje dosegle ali preseglo mejo 100 točk ali pa izboljšale rekordno visoko zmago iz 2001. Tedaj je Slovenija na frankofonskih igrah v Ottawi premagala Madagaskar z 80:21, največ točk doslej pa so Slovenke dosegle leta 1993, ko so v kvalifikacijah za EP 1995 v Slovenskih Konjicah premagale Avstrijo s 111:55. To je bila hkrati tudi druga najvišja zmaga Slovenije na uradnih tekmah.

Damir Grgić, selektor Slovenije: "Čestitke igralkam in celotnemu štabu reprezentance. Tekmo so nadzorovali od prve do zadnje minute in pokazali, da smo veliko boljša reprezentanca od Islandije. Imamo tri zmage v žepu, v soboto pa nas čaka že prva zaključna žogica za uvrstitev na EP. Veseli me, da smo danes ohranili svežino, ki jo bomo potrebovali v soboto, ko bo tekma zagotovo bolj napeta in izenačena."

Eva Lisec, igralka Slovenije: "Prvi del naloge tu na Kreti smo uspešno opravile. Z eno nogo smo že na evropskem prvenstvu, z zmago proti Grčiji pa lahko že zakorakamo proti Španiji. Današnja tekma je bila solidna, a ostalo je še nekaj stvari, ki jih moramo izboljšati do sobote. Proti Grčiji nas zanima le zmaga in potrudile se bomo, da se z zbrano igro dokopljemo še do četrte zmage."

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord