13. 4. 2024, 19:29 | Vir: STA

To je to! Slovenske rokometašice v kvalifikacijah za olimpijske igre suvereno premagale Paragvaj

Profimedia

Ulm, 13. aprila - Slovenska ženska rokometna reprezentanca je v drugi tekmi kvalifikacij za nastop na olimpijskih igrah, ki bodo letos poleti v Parizu, v Neu-Ulmu premagala Paragvaj z 32:14 (17:8). Slovenke odločilna tekma za preboj na OI čaka v nedeljo, ko se bodo ob 16. uri pomerile s Črno goro.

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je lov na olimpijske igre začela s porazom proti gostiteljici Nemčiji s 25:31. Danes je na drugem preizkusu proti Paragvajkam pokazala povsem drugačen obraz in visoko nadigrale južnoameriške tekmice. Te na tem turnirju na papirju kotirajo najnižje, a so v četrtek proti Črni gori dokazale, da je treba biti z njimi previden.

Nemke so v uvodni tekmi današnjega dne z 28:24 premagale še Črno goro in tako Sloveniji naredile tudi manjšo uslugo v boju za OI, kamor vodita prvi mesti s kvalifikacijskega turnirja. Izbranke črnogorskega stratega na slovenski klopi Dragana Adžića tako ostajajo v igri za premierno vstopnico za OI. Po dveh odigranih tekmah v Neu-Ulmu, na enem izmed treh olimpijskih kvalifikacijskih turnirjev, ima Nemčija na vrhu štiri točke, Slovenija in Črna gora po dve, Paragvaj je brez.

Slovenke so odločno začele današnji dvoboj proti na papirju slabšim tekmicam in povedle z 2:0 in 4:1. Paragvajke pred golom niso bile tako zanesljive in po osmih minutah tekme je Alja Varagić zadela za +5, pri 7:2 pa prisilila Južnoameričanke v prvo minuto odmora.

Profimedia

Tudi po tej je prednost počasi naraščala, tudi na račun izgubljenih žog paragvajskih rokometašic. Čvrsta obramba Slovenije na čelu z nekaj dobrimi posredovanji vratarke Maje Vojnovič je pomenila prednost 10:2 po slabih 12 minutah igre.

Paragvajke so vmes znižale na -6 (6:12), a je Tjaša Stanko po 20 minutah obnovila prednost osmih golov (14:6). Kmalu zatem je Valentina Klemenčič zadela za prednost +9 (15:6), Vojnovič je še naprej solidno branila in prvi polčas se je končal z zajetno prednostjo (17:8).

V začetku drugega polčasa je bila razlika dvomestna (18:8). Tamara Mavsar je nato hitro zadela za +12 (20:8), po šestih minutah nadaljevanja pa je Varagić zadela že za +14 (22:8).

Profimedia

Paragvajke v začetku drugega dela kar nekaj časa niso zadele, po polovici nadaljevanja pa je bilo že +16 po golu Ane Abina pri 26:10. Slovenke so tudi v nadaljevanju z odlično igro v obrambi zaustavljale južnoameriške tekmice, ki so v drugem delu dosegle le šest zadetkov.

Slovenske rokometašice so prednost pred koncem dvoboja nato povišale celo na 19 golov pri rezultatu 30:11, na koncu pa so slavile z 18 goli razlike. Pri Slovenkah je bila tokrat s šestimi goli najuspešnejša Mavsar, po štiri zadetke so dodale Stanko, Ana Abina, Varagić in Ema Hrvatin. Pri Paragvaju je štiri gole dosegla Fatima Acuna Insfran. V vratih slovenske izbrane vrste se je izkazala tudi Vojnovič, ki je na koncu zabeležila 16 obramb in postala igralka tekme.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord