23. 1. 2021, 16:28 | Vir: STA

Slovenske smučarske skakalke prvič zmagale v ekipni tekmi svetovnega pokala

Smučarska zveza Slovenije

Slovenske smučarske skakalke Ema Klinec, Špela Rogelj, Urša Bogataj in Nika Križnar (1064,8 točke) so na domači tekmi svetovnega pokala na Ljubnem ob Savinji spisale zgodovino in osvojile premierno ekipno zmago. Slovenke, vodilne že po polovici tekmovanja 13 reprezentanc, so zmago po finalu slavile z veliko prednostjo 17,9 točke.

Doslej so slovenske skakalke na Ljubnem dvakrat zasedle drugo mesto na ekipni tekmi (2019, 2020), letos pa so prepričljivo ugnale svetovno konkurenco, saj so prepričljivo vodile na tekmi od prvega do zadnjega skoka.

V slovenskem taboru so po prvencu razumljivo sijali sami prešerni obrazi. "Že Ema je s prvim skokom opravila veliko delo, saj je celotni ekipi tlakovala pot in jo povlekla naprej. Ponesla je še ostale punce," je uvodoma po tekmi za nacionalno televizijo dejal glavni trener slovenske reprezentance Zoran Zupančič in priznal, da je s tem, ko je za prvo skakalko določil Klinčevo, potegnil taktično potezo.

Klinčeva je bila po njegovih besedah pred startom v sezono najbolje pripravljena v slovenskem taboru, a ji je nastop na uvodni tekmi svetovnega pokala v Ramsauu odnesla okužba s covidom-19. Koronavirusno bolezen je, kot kaže, uspešno prebolela in blestela na današnji tekmi, saj jo je v posamični razvrstitvi končala na prvem mestu.

"Gre za zgodovinsko zmago za slovenske smučarske skoke. Vesel sem, da je bila to ravno ekipna, saj mi ta osebno največ pomeni. Vesel sem tudi, da smo s pomočnikom Anžetom Lavtižarjem in serviserjem Gabrom Arhom ter dekleti super ekipa, ki se dobro razume in stremi k skupnim ciljem," je še dejal glavni trener, ki je že v petek drzno napovedal slovensko ekipno zmago.

"Zahvalil bi se vsem mojim predhodnikom in vsem dekletom, ki so orala ledino ženskih skokov pri nas, da smo postali ena vodilnih nacij. Upam, da bodo dekleta čim dlje držala takšno raven skokov. Lahko se veselimo tudi jutrišnje posamične tekme," je napovedal Zupančič.

Drugo mesto so zasedle Norvežanke (1046,9 točke), tretje pa lanske zmagovalke Avstrijke (1028,9).

Tekma pod Rajhovko, tradicionalno elitna preizkušnja ženskega svetovnega pokala, ki sicer na Ljubno ob Savinji privabi med deset in 15 tisoč gledalcev, tokrat sicer zaradi proticovidnih protokolov poteka brez gledalcev.

V nedeljo bo na Ljubnem ob 14. uri še posamična tekma svetovnega pokala. Na njej bodo poleg današnje zmagovite četverice slovenske barve zastopale še Nika Vetrih, Katra Komar in Jerneja Repinc Zupančič, ki so bile uspešne v kvalifikacijah. Te so v petek na Ljubno privabile rekordnih 76 skakalk iz 17 držav.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord