29. 6. 2021, 15:06 | Vir: STA

Slovenski košarkarji bodo v sredo začeli boj za Tokio 2020

Nebojša Tejić/STA

V litovskem Kaunasu se bo danes začel kvalifikacijski turnir košarkarjev za nastop na poletnih olimpijskih igrah. Slovensko reprezentanco prvi dvoboj čaka v sredo, ko se bo ob 15.30 po slovenskem času pomerila z Angolo.

Vse od prihoda v Fibin mehurček v Kaunas je v uradnem hotelu ter Žalgirisovi dvorani med vsemi šestimi reprezentancami čutiti veliko čustev in strasti, so sporočili iz Košarkarske zveze Slovenije (KZS). Vseh šest moštev si namreč želi nastopa na OI, a vozovnica je zgolj ena. Slovenci jo bodo po letu 1992 in 2008 lovili tretjič v svoji zgodovini.

Prvi tekmec bo Angola. Slednja je bila od Barcelone 1992 pa do Pekinga 2008 sicer redna udeleženka OI, a kakšnega odmevnejšega rezultata še ni naredila. Pred turnirjem v Kaunasu je odigrala le dve pripravljalni tekmi proti zasedbi Katalonije in ekipi Joventuta iz Badalone. Slovenci in Angolci so do sedaj odigrali tri medsebojne tekme, vse tri so dobili slovenski košarkarji.

Izmed trenutne zasedbe so se z Angolci že pomerili kapetan Edo Murić, Klemen Prepelič, Zoran Dragić, Jaka Blažič in Aleksej Nikolić.

"Angola ima fizično zelo močno reprezentanco ter novega španskega trenerja. Na igrišču predvsem v obrambi skuša izkoristiti to fizično moč, tudi v napadu pa ima nekaj orožij. Svojo igro skuša uveljaviti predvsem pod obročem, tako da bomo morali stopiti skupaj ter igrati zelo agresivno," je napovedal selektor Aleksander Sekulić.

Kapetan Murić pa dodal: "Proti Angoli sem sicer pred leti že igral. Poimensko igralcev ne poznam dobro, saj v klubski sezoni igrajo v drugih ligah, kot igram sam, in nimam veliko možnosti igrati proti njim. Kar smo videli skozi analizo je, da so njihovi igralci res zelo fizično močni. Na to bodo stavili, zato bo treba iti z njimi v stik. Morali se bomo boriti, zapirati prostor pod košem in ustaviti njihov protinapad."

"Prva tekma na turnirju je vedno zelo pomembna. Pomembno je, da hitro ujameš ritem in uveljaviš svoj način igre. Pri Angoli gre za fizično zelo čvrsto ekipo, ki je močna v skoku in dobro igra v obrambi. Naša naloga bo, da hitro omejimo njeno energijo ter se predvsem osredotočimo na lastno igro. Z našim kombinatornim napadom moramo prihajati do odprtih metov ter nasprotniku ne smemo dovoliti, da bi prevladoval v skoku pod obročema," pa je dejal novopečeni reprezentant Mike Tobey.

Po trenutnih informacijah iz Kaunasa je dvorana lahko 65-odstotno zasedena. Organizatorji pričakujejo, da se bo največje število navijačev zbralo na finalni dan v nedeljo. Na glasno pomoč s tribun pa računajo tudi slovenski košarkarji. S turistično agencijo Kompas namreč že na tekmo z Angolo prihaja čarterski let navijačev, dan kasneje pa bo v Litvo poletelo še drugo letalo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.