17. 1. 2018, 16:00 | Vir: STA

Slovenski rokometaši ostajajo na evropskem prvenstvu!

profimedia

Člani predsedstva Rokometne zveze Slovenije (RZS) so na seji v zagrebškem hotelu Westin odločili, da bo slovenska moška rokometna reprezentanca nadaljevala nastope na letošnjem evropskem prvenstvu na Hrvaškem.

"Glavna tema je bila aktualna situacija. Prav gotovo vas najbolj zanima, kaj smo odločili: odločitev predsedstva RZS je bila soglasna in sicer, da nadaljujemo tekmovanje," je na novinarski konferenci v hotelu Westin v Zagrebu, ki je sledila seji predsedstva, uvodoma dejal predsednik RZS Franjo Bobinac.

Odločitev je povsem pričakovana. RZS bi v primeru demonstrativnega odhoda slovenske moške izbrane vrste z letošnjega zaključnega turnirja na Hrvaškem utrpela hude posledice, med drugim bi bile vse slovenske selekcije za nekaj časa bržkone izločene iz vseh tekmovanj pod okriljem Evropske rokometne zveze (EHF). Slovenska rokometna zveza je zavoljo domnevno spornega sojenja na uvodnih dveh tekmah slovenske reprezentance proti Makedoniji in Nemčiji v torek zagrozila z odhodom iz Zagreba, po današnji odločitvi predsedstva RZS pa je jasno, da bo nadaljevala nastope na 13. evropskem prvenstvu.

"Za nami sta dve tekmi, ki sta bili krivični do slovenske reprezentance. Na prvi je šlo za kriterije sojenja, na drugi pa za materialno kršenje pravil. Zato smo se pritožili, žal vemo, da je tudi druga stopnja razsodila, da zavrže našo pritožbo," je povedal Bobinac. "Presenečenja po tej odločitvi EHF ni bilo, smo pa seveda razočarani," je še o pritožbah dejal Bobinac in dodal: "Predsedstvo se je odločilo, da nadaljuje prvenstvo v korist športnikov, navijačev in javnosti. A v naslednjih 21 dneh bomo vložili pritožbo še na arbitražo EHF, če bo treba, pa bomo šli pozneje še na CAS."

"Zakaj gremo po poti arbitraže. Želimo, da RZS na nek način postane uvajalec in motor sprememb v razvoju tega našega lepega športa. Dogajajo se stvari, ki niso dobre, predvsem želimo z vidika sojenja spodbuditi nekatere spremembe, ki bodo povzročile bistveno jasnost pravil, ki bodo zmanjšale subjektivno vlogo sodnikov in omogočili njihovo nadaljnje izobraževanje. Danes imamo situacijo, ko imamo igralce, ki so na terenu veliki profesionalci, sodijo pa jim amaterji," je še dodal Bobinac.

Izbrance slovenskega selektorja Veselina Vujovića tako drevi ob 20.30 v zagrebški Areni čaka zadnja tekma skupinskega dela s Črnogorci. Slovenija bo v primeru poraza končala nastope na EP, v primeru neodločenega izida ali zmage se bo prebila v drugi del tekmovanja. V Varaždinu jo nato čakajo tekme z najboljšimi tremi reprezentancami iz skupine D, v njej nastopajo Španija, Danska, Madžarska in Češka.

"Gremo naprej v športnem duhu, s tekmo s prijatelji iz Črne gore v športni in bojeviti tekmi. Naj zmaga boljši, verjamemo, da bo to Slovenija. Danes pa gremo naprej zaradi mladih, zaradi rokometašev, ki si to zaslužijo. Zahvala pa tudi vsem navijačem in medijem, pokazalo se je, da je šport fantastičen promotor Slovenije in tisti, ki nas povezuje," je še dejal Bobinac.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.