14. 1. 2021, 20:59 | Vir: STA

Slovenski rokometaši za uvod v SP dosegli kar 51 golov

Arhivska fotografija.

Nebojša Tejić/STA

Slovenska moška rokometna reprezentanca je na današnji tekmi uvodnega kroga svetovnega prvenstva v Egiptu premagala Južno Korejo z 51:29 (25:16). Slovenija se bo v soboto, 16. januarja, ob 18. uri pomerila z Rusijo.

Slovenija je prepričljivo začela letošnji zaključni turnir v deželi faraonov. Na uvodni tekmi ji "univerzitetna zasedba" iz Južne Koreje ni povzročila prav nobenih težav, po današnji zmagi pa je prevzela tudi prvo mesto v skupini H, saj sta se Rusija in Belorusija razšla z nedoločenim izidom 32:32.

Slovenija je v Egiptu dosegla svojo najvišjo zmago na dosedanjih devetih svetovnih prvenstvih, prvič pa je dosegla več kot 50 golov. Doslej rekordni zmagi sta bili proti Angoli z 42:25 v Franciji 2017 ter proti Kuvajtu s 34:17 v Tuniziji 2005.

Izbranci švedskega strokovnjaka na slovenski klopi Ljubomirja Vranješa so resno in odgovorno opravili svojo prvo nalogo v predmestju Aleksandrije. Začetek tekme je bil podoben "dirki formule 1", goli so padali kot po tekočem traku, na veselje slovenskih privržencev v glavnem v azijsko mrežo.

Slovenija je od samega začetka tekme z enostavnimi akcijami prebijala tekmečevo obrambo 3-3. Uvodne tri gole je dosegel Blaž Janc, v nadaljevanju pa so se krilnemu igralcu Barcelone pridružili še njegovi soigralci in si že po pičlih devetih minutah priigrali sedem golov prednosti (10:3).

Njihovega naleta ni zaustavila niti južnokorejska minuta odmora

Vranješevi izbranci so bili še naprej razigrani, navihani in igrivi v napadu, na dokaj visoki ravni pa so svoje naloge opravljali tudi v obrambi, čeravno so v prvem polčasu prejeli 16 golov.

Njihova absolutna prevlada na igrišču se je najbolje videla na "filmu tekme", v 18. minuti so prvič povedli za deset golov (17:7), prednost pa bi bila lahko še bolj prepričljiva, če bi realizirali številne "čiste strele".

Zmagoviti slovenski ples se ni zaustavil niti po prihodu igralcev s klopi, prav vsi Vranješevi varovanci so svoje delo opravili korektno in odgovorno. V prvi polovici tekme so največ vodili za enajst golov (19:8), ob odhodu na veliki odmor pa je njihova prednost znašala +9 (25:16).

Drugi polčas je bil preslikava prvega, telesno višji in močnejši ter tehnično bolj podkovani Slovenci so imeli vse niti igre v svojih rokah.

Že po desetih minutah igre so povedli s 37:21 in tako razrešili vse dvome o svoji zmagi, v sproščenem nadaljevanju pa so si najvišjo prednost priigrali v sami končnici tekme (51:28).

V slovenski izbrani vrsti so se na današnji tekmi - z izjemo obeh vratarjev - prav vsi igralci vpisali med strelce, najbolj učinkovita pa sta bila Dragan Gajić z desetimi in Blaž Janc z devetimi goli.

* Dvorana Borg Al Arab, brez gledalcev, sodnika: Raluy in Sabroso (oba Španija).
* Slovenija: Vujović, Ferlin, Skube 1, Blagotinšek 3, Henigman 5, Janc 9, Dolenec 3, Cingesar 2, Cehte 1, Gajić 10, Gaber 2, Zarabec 1, Ovniček 3, Bombač 4, Mačkovšek 5, Suholežnik 2.
* Južna Koreja: H. Kim 2, Yu 3, J. Lee 1, Baek, B. Lee, Jeon 1, M. Kim 2, Jiny. Kim 6, Jinh. Kim 6, Jo, Jae. Kim 1, Joun. Kim 2, C. Lee, Jiun Kim, T. Kim 5, An.
* Sedemmetrovke: Slovenija /, Južna Koreja 1 (1).
* Izključitve: Slovenija 12, Južna Koreja 4 minute.
* Rdeči karton: /.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.