15. 10. 2020, 11:39 | Vir: STA

Slovenski smučarji negativni na okužbo in pozitivno razpoloženi pred ledeniško uverturo v sezono

Profimedia

Čakanja je konec. Konec tedna bo ledenik Rettenbach v znamenju ženskega in moškega veleslaloma za uvod v 55. svetovni pokal v alpskem smučanju. V Söldnu je slovenska šesterica. Meta Hrovat, Tina Robnik, Ana Bucik, Neja Dvornik, Žan Kranjec, Štefan Hadalin so pripravljeni. Še zadnja formalnost je bilo uspešno testiranje na novi koronavirus.

Ledenik, ki se razteza v gorah nad dolino Ötz, kjer je tudi vse bolj mondeni Sölden, je zasnežen in pripravljen za začetek sezone svetovnega pokala 2020/21, ki bo povsem v znamenju omejitev in strogih predpisov za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Velike gneče in množic ne bo. Na ledeniku bo le peščica gostov, tekmovalci, njihovi trenerji in serviserji, organizatorji in nekateri mediji. Prvič so se morali vsi tekmovalci testirati na okužbo, kar je dejansko glavni pogoj za pridobitev akreditacije ter mesto v gondoli, ki bo tekmovalko oziroma tekmovalca pripeljala na start sobotne oziroma nedeljske preizkušnje. S tem naj bi zagotovili najvarnejše pogoje za vse, ki sodelujejo v svetovnem pokalu.

Lanska sezona se je začela z veliko senzacijo, saj je novozelandska najstnica Alice Robinson osvojila svojo prvo zmago v svetovnem pokalu. Še mladinka, rojena leta 2001, je Američanko Mikaelo Shiffrin in Francozinjo Tesso Worley ugnala na najlepši možni način. Francoz Alexis Pinturault je odlično izkoristil tekmovalno slovo avstrijska asa Marcela Hirscherja ter se predstavil v najboljši možni luči ter za več kot pol sekunde ugnal rojaka Mathieua Faivreja in Slovenca Žana Kranjca na drugem in tretjem mestu.

Tokratna ženska preizkušnja bo minila brez Shiffrinove, ki se je Söldnu odrekla zaradi poškodbe hrbta. Kar bo seveda priložnost za skupno zmagovalko svetovnega pokala in nosilko veleslalomskega malega globusa zaradi covida-19 skrajšane sezone 2019/20 Italijanko Federico Brignone, drugouvrščeno v seštevku discipline Slovakinjo Petro Vlhovo in Robinsonovo. Kljub poškodbi, ki jo je oddaljila od tekmovanj, bi se Worleyjeva lahko borila tudi za svojo drugo zmago v Söldnu.

Na moški tekmi je eden izmed glavnih favoritov Pinturault

Zmagovalec dveh moških veleslalomov nad Söldnom z letnicama 2019 in 2016. Ne gre odpisati tudi Norvežana Henrika Kristoffersena, zmagovalca veleslalomskega seštevka v minuli sezoni. Nazadnje pa bosta svojo priložnost lovila tudi najboljši slovenski smučar minule zime Kranjec in Hrvat Filip Zubčić, ki je ravno v izteku minule sezone Slovencem ukradel šov in se v seštevku uvrstil za Kristoffersenom in Pinturaultom ter Kranjca prehitel za pičle štiri točke.

"Za nas je vsak veleslalom enako pomemben in zato moramo biti maksimalno pripravljeni že na prvega, iz katerega moramo potegniti maksimum. In tako tudi delamo," je teden dni pred ledeniško uverturo slovenske načrte predstavil trener slovenske moške ekipe za tehnični disciplini Klemen Bergant.

"Sezona bo čudna, tekma, pa mesec dni nič, pa nova tekma ..., pa mesec dni nič. A to ni pomembno. Na prvi tekmi moramo biti dobri, na zadnji in na vseh vmes. Prepričan sem, da bosta tudi tekmovalca na vsako tekmo maksimalno pripravljena in da bo tudi na koncu izplen najboljši," verjame v tekmovalca njun trener.

Kranjec minulo sezono prvič oblekel rdečo majico vodilnega veleslalomista

Kranjec je minulo sezono odprl s tretjim mestom v Söldnu in z zmago v Adelbodnu januarja prvič oblekel rdečo majico vodilnega veleslalomista, a je na koncu po odpadlih dveh veleslalomskih preizkušnjah pristal na nehvaležnem četrtem mestu v seštevku discipline.

Na novo sezone se je pripravljal tudi z norveškim asom Kristoffersenom. "Sem hiter na treningih, ampak se na to ne zanašam preveč. Prepričan sem, da nima smisla, da bi se po treningih tolkli po prsih, je pa gotovo dobrodošlo, da si konkurenčen, dobro smučaš, greš lahko samozavestno na tekmo."

"Imel sem veliko časa, da sem predelal, kar se je zgodilo ob koncu minule sezone. Samozavest je še vedno visoka oziroma še višja, ker vem, da sem blizu in da imam možnosti za najvišja mesta in mogoče tudi globus. To mi daje optimizem in veliko dodatne motivacije," je prepričan v svoje sposobnosti tekmovalec iz Bukovice pri Vodicah.

"Moj glavni cilj je, da vsako vožnjo opravim po svojih najboljših sposobnostih. Kar se tiče rezultatov, si želim biti v veleslalomskem vrhu. (Mali) globus, prva tri mesta v veleslalomskem seštevku ..., kar pa ni odvisno samo od mene, želim biti najboljši na vsaki tekmi in pokazati tisto, kar znam. Želim pa si tudi napredek v slalomu, o tem, na koliko slalomih bom nastopil, se bomo odločali sproti," je pred Söldnom povedal prvi slovenski veleslalomski adut.

Tina Robnik je lani kot najboljša Slovenka uvodni veleslalom končala na 11. mestu

Ana Bucik je bila 23., Meta Hrovat in Štefan Hadalin sta ostala brez točk. So se pa dekleta prikazala v polnem sijaju na veleslalomu v Kranjski Gori, s tretjim mestom Hrovatove, šestim Robnikove in štirinajstim Bucikove.

"Imam občutek, da sem v pripravljalnem obdobju naredila tisto, kar sem želela. Za mano je precej kakovostnih treningov, tako lahko pričakujem tekmo v Söldnu z veliko samozavestjo. Vem, da sem naredila vse, kar sem lahko," je povedala Hrovatova, za katero je leto brez večjih zdravstvenih težav ter prvo pripravljalno obdobje s samostojno trening ekipo.

"Söldenska tekma je posebna, ker gre za prvo tekmo v sezoni, nihče ne ve, kaj so drugi naredili čez poletje, ne veš, kje si, zato je polna take negotovosti in hkrati navdušenja, da se bo sezona začela. Je lep uvod v sezono. Iz lanske tekme sem skušala vzeti tisto, kar je bilo pozitivno, ostalo pa sem pustila za sabo," je še dejala prva slovenska veleslalomistka.

Ledenik Rettenbach je doslej dvaindvajset sezon gostil uvod v sezono svetovnega pokala, prvič leta 1993. Za tekmovalke in tekmovalce v hitrih disciplinah, tudi za dvakratno svetovno prvakinjo v smuku Ilko Štuhec, se bo sezona začela decembra v St. Moritzu oziroma Val d'Iseru za moške.

V sezoni 2020/21 bo na sporedu 11 moških in deset ženskih veleslalomov, vključno s februarskima tekmama na svetovnem prvenstvu v Cortini d'Ampezzo.

Pripravil: Sandi Mladenović
 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.