A. B. | 23. 3. 2022, 12:51

Večkratni olimpijski prvak razkril, zakaj je ostal brez sponzorskih milijonov - odgovoren Putin?

Putin.

Profimedia

Olimpijski prvak razkril svojo plat medalje. Kako je biti športnik v državi Putinovega režima?

V svetu športnega plavanja je zagotovo novica dneva, da je večkratni olimpijski prvak Evgenij Rilov izgubil večmilijonsko sponzorsko pogodbo s podjetjem Speedo, ker se je udeležil mitinga v podporo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu na stadionu Lužniki v Moskvi. 

Rilov pri tem niti ni imel posebne izbire, saj službuje kot policijski narednik v manjšem mestu v neposredni bližini Moskve. Mitinga se je torej moral udeležiti. Ni pa bil edini izmed ruskih olimpijcev, ki so na srečanju nosili opravo, na kateri smo lahko zasledili izpisano tudi črno Z, ki simbolizira napad Rusije na Ukrajino. Putina so podprli tudi olimpijski prvak Aleksander Bolšunov in dvojčiči Dina in Arina Averina, ki sta skupaj osvojili kar 23 nazivov svetovnih prvakinj. Vidimo jih lahko na spodnjih fotografijah iz Twitterja. 

Dvakratni zmagovalec teniškega turnirja v Grand Slamu, Rus Yevgeny Kafelnikov je v intervjuju za NBC Philadelphia že leta 2018 zaupal, da se ruske športnike prikazuje kot državni prestiž, kar izrablja tudi Putin.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Yevgeny Kafelnikov (@yevgenykafelnikov)


Kafelnikov je povedal: "Vedno sem mnenja, da se šport in politika ne bi smela prepletati, biti bi morala popolnoma ločena. Žal zadnje čase ... nekdo izkorišča profesionalne športnike v lastno korist." 

Poudaril je, da se mnogi športniki zaradi svoje kariere in skrbi za življenje zanašajo na vlado. V večini olimpijskih športov ima Ministrstvo za šport premoč nad financiranjem. Tudi veliko najboljših ruskih nogometnih in hokejskih klubov financirajo podjetja pod državnim nadzorom. 
Kafelnikov je dodal, da ne verjame, da so športniki prisiljeni podpreti vlado, nas pa je opozoril, da to ni vedno njihova izbira.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol