Uredništvo | 26. 3. 2024, 16:37

Kako 'kuhajo' skakalni sodniki? Razkrito, kako so sodniki dodelili točke našemu Petru Prevcu (VIDEO)

Manca Rozman/Žiga Živulovič jr./BOBO/fotomontaža

Ste se kdaj spraševali, kako sodniki dodelijo točke našim skakalcem? Nas je presenetilo ...

Kolikokrat se vam je med gledanjem skokov v letošnji sezoni zazdelo, da se našim orlom godi krivica, saj so jim sodniki dodelili manj točk, kot so si v resnici zaslužili. Zaradi sodniških ocen je Peter Prevec večkrat pristal na nehvaležnem drugem mestu, čeprav bi si glede na daljavo skoka zaslužil zlato medaljo.

Gledalci se večkrat ne strinjajo s sodniškimi ocenami, kar lahko vidimo tudi na družbenih omrežjih, ko delijo svoja mnenja. Pa vendar ... Ste se kdaj spraševali, kako sodniki podeljujejo točke?

Cene Prevc, ki je kariero zaključil lani, je glavni protagonist videa, ki so ga objavili na TikToku. V njem pokaže, kako je videti skakalnica v Planici skozi oči sodnikov. Do sodniškega stolpa sodnike pripelje žičnica. Čeprav se mu reče sodniški stolp, ima več namenov. V njem so po besedah Prevca še organizatorji, vodje tekmovanja, pomočniki trenerjev, ki javljajo glavnemu trenerju, kakšno je vreme ...

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cene Prevc (@cprevc)

Točk ne prištevajo

V drugem nadstropju stolpa je več majhnih kabin, v vsaki pa je po en sodnik, opisuje Prevc. To pa zato, da ne gledajo pod prste drug drugemu, kako ocenjujejo tekmovalca. Vsak ima pred seboj kamero, s pomočjo katere spremlja dogajanje ter veter na vrhu naleta.

"Ena velika stvar, ki je nihče ne ve pri skokih. Ko ocenjujejo tekmovalca, oni (sodniki) pike odštevajo. Se pravi na začetku je na tej napravi nastavljenih 20 točk. Potem pa samo odbija: pol pike odbije pri letu, pol pike pri pristanku, pol pike v izteku ... Praktično ne dajejo ocene, ampak odbijajo od maksimalne ocene."

Cene Prevc je pred kamero povabil tudi Zlatka, enega od sodnikov, ki je pojasnil, ali so razlike pri ocenjevanju skakalcev in skakalk. Več v priloženem videu.

@planicanordic Kakšno oceno pa bi ti dal našim orlom? 🦅 #planica2024 #skijumpingfamiliy #fisskijumping #fyp #foryoupage #viral #planica #skijumping #skiflying #ceneprevc #judges ♬ original sound - Planica 2024

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord