2. 3. 2018, 12:00 | Vir: STA

Spolni škandal v ameriški odbojki: nekoč priljubljeni trener posiljeval srednješolke!

profimedia

Val obtožb o spolnih zlorabah v ameriškem športu se nadaljuje. Obtožb o zlorabah mladoletnic je deležen tudi nekoč eden najbolj popularnih trenerjev odbojke Rick Butler, ki je ustanovil znano odbojkarsko šolo za srednješolke od 13 do 18 leta starosti. Učil jih je odbojke, vmes pa naj bi jih tudi posiljeval, a ga niso nikoli kazensko preganjali.

Spolni škandal v ameriški odbojki: nekoč priljubljeni trener posiljeval mlade odbojkarice!

Domnevna posilstva je namreč zagrešil od leta 1981 naprej, torej v časih, ko prijavljanje teh zločinov ni bilo tako enostavno, kot je danes. Ameriška odbojkarska zveza USA Volleyball je zaradi obtožb Butlerju leta 1995 izdala dosmrtno prepoved treniranja, ki pa jo je iz nepojasnjenih in neznanih razlogov leta 2000 preklicala in Butler se je vrnil na delo.

Treniral je le do januarja, ker je serija člankov v časopisu Chicago Sun Times Volleyball USA prepričala v novo, tokrat menda dokončno prepoved. Februarja so mu prepoved izdali tudi pri Ameriški amaterski športni zvezi.

Tožbo na zveznem sodišču v Illinoisu je sedaj vložila mati ene od odbojkaric, ki je sicer ni spolno napadel, ampak jo je utemeljila z njegovimi izjavami, potem pa vanjo navedla stare obtožbe, ki jim je sicer potekel zastaralni rok.

Več kot 72 strani dolga utemeljitev tožbe, ki zahteva pet milijonov dolarjev od Butlerja, njegove organizacije in soproge, ki je bila znana po ostrih napadih zlorabljene odbojkarice, je zelo grafična.

Butler je v Illinoisu ustanovil Sports Performance Volleyball, nekakšno valilnico ameriških odbojkarskih talentov, ki je imela svoje klube za nastope na turnirjih doma in po svetu. Njegova odbojkarska šola je proizvedla nekaj dobitnic olimpijskih medalj in veliko vrhunskih igralk.

Najmanj šest se jih je moralo potruditi bolj od drugih, saj so morale glede na tožbo Butlerja redno spravljati v dobro voljo. Nekdanja igralka Christine Tuzi trdi, da jo je več let posilil več kot stokrat. Ko je zanosila, jo je peljal na splav, po splavu pa je v hotelski sobi od nje zahteval še ročno spolno zadovoljitev.

Sarah Powers Barnhard trdi, da jo je med drugim posilil na stranišču vlaka na turneji po Nemčiji, obenem pa ji je zaradi njene neizkušenosti naložil naj gleda pornografske filme, da se bo kaj naučila. Tretjo igralko, pa je po treningu peljal domov, na poti ugotovil, da je preveč oznojena in jo peljal k sebi naj se stušira. Ko je to naredila se je spravil nanjo in jo posilil.

Laura Mullen v tožbi trdi, da je Butler njeno hčer redno zmerjal zaradi telesnega videza in jo prisilil, da se je udeležila turnirja na Kitajskem, ko ji je oče umiral za rakom in je potem tudi umrl, ko je bila na turnirju.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord