30. 3. 2017, 18:38 | Vir: STA

Ilka Štuhec pozdravila Ljubljančane in pokazala globusa

STA

Smučarska zveza Slovenije je na ljubljanskem Kongresnem trgu pripravila sprejem za svoje športnike, ki so v sezoni 2016/17 razveseljevali privržence zimskih športov.

Dogodek so poimenovali Junaki zime, ogledalo pa si ga je nekaj manj ljudi od pričakovanj, približno tisoč.

Lastnica najbolj izstopajočih dosežkov v minuli zimski sezoni je 26-letna Mariborčanka Ilka Štuhec, ki je uspešno zapolnila vrzel, ki je nastala po tekmovalni upokojitvi nadstandardne šampionke in smučarske kraljice Tine Maze. Prisrčna in skromna Štajerka, ki nastopa s svojo miniaturno ekipo, v kateri so še njena mama, serviserka smuči Darja Črnko, kineziologinja Anja Šešum in smučarski trener Gregor Koštomaj, je od 2. decembra lani do 16. marca letos v svetovnem pokalu osvojila sedem zmag, zbrala skupno 13 uvrstitev na oder za zmagovalke, povsem ob koncu sezone na finalu v ameriškem Aspnu pa je k tej zavidljivi zbirki uspehov dodala še mala kristalna globusa v kombinaciji in smuku.

S tem je Štuhčeva postala prva Slovenka po Tini Maze, ki se ponaša z osvojenim več kot enim malim kristalnim globusom. Štuhčeva je nesporna smukaška kraljica minule zime v svetovnem merilu, edina je v minuli sezoni zbrala štiri smukaške zmage v svetovnem pokalu, ob tem pa je vzela še prestižni naslov svetovne prvakinje v kraljevski disciplini na svetovnem prvenstvu v mondenem Sankt Moritzu. Postala pa je tudi prva Slovenka z zmago v smukaškem seštevku zime.

Ob Štuhčevi sta v Ljubljano prišla tudi njena mariborska someščana, alpski smučar Boštjan Kline, ki je navdušil z zmago na smuku v Kvitfjellu, in bradato-brkati Filip Flisar, ki je na svetovnem prvenstvu v Španiji po hudem in težkem boju v razburljivem finalu izgubil boj za obrambo naslova svetovnega prvaka v smučarskem krosu.

Čeprav končana zima na skakalnicah in letalnicah za slovensko vrsto ni bila tako radodarna z dosežki kot lanska, pa so k skupnemu številu osvojenih slovenskih zmag svoj delež prispevali tudi smučarski skakalci, največ po zaslugi še najstnika Domna Prevca, ki je po koncu zime brez težav opravil še vse ne-tekmovalne obveznosti podpisoval kartice, dajal avtograme ter poziral fotografom. V Ljubljano sta prišla med drugim še Ema Klinec in Peter Prevc, junak zime 2015/16, ki je tokrat primat glavne zvezde na odru moral prepustiti Štuhčevi.

Oder je bil seveda premajhen za vse "junake zime". Zbrane navijače, športne navdušence so pozdravili tudi biatlonci Teja Gregorin, Klemen Bauer, deskarja Rok Marguč in Žan Košir, smučarski tekačici Vesna Fabjan in Anamarija Lampič ter telemark smučar Jure Aleš.

Dogodka na Kongresnem trgu se je udeležil premier Miro Cerar, predsednik države Borut Pahor pa je pred slovesnim dogodkom športnike počastil s sprejemom v Predsedniški palači.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.