J. Z. | 23. 9. 2022, 10:06

Srčna pomoč socialno ogroženim otrokom: lahko bodo uresničevali športne sanje

Facebook/ZPMS/fotomontaža

Nevladna organizacija s programom Športnik sem tudi letos pomaga otrokom in mladostnikom, ki jim starši ne morejo financirati športnih dejavnosti. Skoraj 50 otrokom so omogočili bolj zdravo preživljanje prostega časa.

Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) je z donacijami letos pomagala 48 otrokom pri uresničevanju športnih potencialov. Želijo si, da bi čim več otrok in mladostnikov v težkih časih, ko se soočajo z duševnimi stiskami, spodbudili k redni športni aktivnosti. Želijo jim dati priložnost, da se gibajo ter si tako izboljšujejo svoje fizične in psihične zmogljivosti.

Generalna sekretarka Zveze prijateljev mladine Slovenije Breda Krašna je dejala, da je za zdrav telesni razvoj otroka ukvarjanje s športom zelo pomembno. "K nastanku sklada so botrovale številne zgodbe otrok in mladostnikov, ki si športnih aktivnosti niso mogli privoščiti iz finančnih razlogov," pravi.

Pri njihovih prizadevanjih sta se jim z odmevnejšima akcijama zbiranja sredstev pridružili dve podjetji; sprva Salus, ki je aktiviral sklad, in Mercator, ki se je akciji pridružil naknadno.

Mercator se je projektu priključil s piškoti Domaćica Kraš v sladki akciji "Tvoj nakup za športni up", ki je del sredstev od prodaje piškotov namenila za podporo mladih športnikov. Pridružila se jim je tudi ekipa Dunking Devils, ki s svojim pozitivnim pristopom naredi veliko za razvoj športa in gibanja v Sloveniji.

ZPMS

ZPMS bo zbrana sredstva namenil za mesečne stroške treningov v tem šolskem letu, kjer pa se bo sproti pojavila potreba po nakupu športne opreme ali plačilu priprav, pa bodo poskrbeli tudi za to. Športi, ki jih otroci obiskujejo, so: tenis, nogomet, atletika, odbojka, rokomet, kickbox, plavanje, ples, gimnastika, plezanje, košarka, tek na smučeh, karate, kegljanje, boks.

Srce parajoča pisma otrok

"Rad bi vam povedal, zakaj pišem. Zelo rad igram nogomet – to je moj najljubši šport. Nisem še nikoli treniral, ampak si to zelo želim. Sošolec mi je povedal, da ko me je videl trener, mu je rekel, naj me takoj pripelje v ekipo. Zame je bila to pohvala in mi je veliko pomenilo. Ampak v družini nas je pet in so včasih druge stvari bolj pomembne ... Vesel sem, da me je mami prijavila na to, saj upam, da se mi bo posrečilo, ker si tudi jaz želim trenirati," je zapisal fant, ki so mu z donacijami omogočili treninge nogometa.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zveza prijateljev mladine Slovenije (@zvezaprijateljev)

Nek drug otrok pa je napisal, da bi mu štipendija iz sklada "Športnik sem" omogočila, da še naprej trenira karate: "Treniranje karateja mi pomaga pri dvigu samozavesti. Štipendijo bi porabil za plačilo vadnine, priprave in nabavo športne opreme, saj imajo moji skrbniki, dedek in babica, prenizko pokojnino. V klubu se dobro razumemo in tam imam prijatelje. Šport in posebej karate mi veliko pomenita." 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.