12. 3. 2020, 13:38 | Vir: STA

Svetovnega pokala v alpskem smučanju v Kranjski Gori konec tedna ne bo

profimedia

Organizacijski komite pokala Vitranc je danes na priporočilo Mednarodne smučarske zveze in po posvetu z Nacionalnim inštitutom za nacionalno zdravje odpovedal tekmi za svetovni pokal v alpskem smučanju za moške.

Kot je v sporočilu za javnost zapisal organizacijski komite, je koronavirus dosegel tudi karavano svetovnega pokala v alpskem smučanju. V sredo so odkrili tri osebe s simptomi bolezni Covid-19, ena od njih je bila tudi pozitivna na testu. Vse omenjene osebe so v karanteni od pojava kliničnih znakov okužbe. Glede na pretekle interakcije omenjenih oseb z drugimi sodelujočimi v organizaciji tekem svetovnega pokala v alpskem smučanju je potencialna možnost širitve bolezni zelo visoka.

Organizacijski komite pokala Vitranc je ob prejetju informacije opravil daljši posvet z Mednarodno smučarsko zvezo (Fis), Smučarsko zvezo Slovenije (SZS) kot tudi z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ). Glede na potencialno okužbo celotne karavane svetovnega pokala v alpskem smučanju za moške in s tem možne nadaljnje širitve virusa v Sloveniji je na priporočilo Fis odpovedal celotni športni dogodek, ki je bil predviden za ta konec tedna in s katerim bi se morala končati sezona svetovnega pokala za moške, potem ko je bil zaključek sezone v italijanski Cortini d'Ampezzo že pred tem odpovedan.

Generalni sekretar OK pokala Vitranc Srečko Medven je ob tem povedal: "V Kranjski Gori smo bili pripravljeni z vsemi možnimi ukrepi, da zavarujemo potencialno možno širitev virusa med udeleženci, torej tekmovalci, novinarji in našimi delavci. Informacije, ki smo jih prejeli od Mednarodne smučarske zveze, pa so situacijo popolnoma spremenile. S ciljem po zaščiti Slovenije pred morebitnim novim vnosom virusa s strani prijavljenih ekip, ki je vsaj po trenutnem stanju tempirana bomba, smo bili primorani tekmo odpovedati. V danih razmerah je zdravje nas vseh naša prednostna naloga."

Odpoved tudi pod Poncami 

Direktor svetovnega pokala v smučarskih skokih pod okriljem Mednarodne smučarske zveze (Fis) Walter Hofer je danes na prizorišču norveške turneje v Trondheimu stopil pred novinarje in sporočil pričakovano odločitev: še pred današnjo tekmo turneje Raw Air je konec sezone svetovnega pokala 2019/20. Ob tem je prestavljeno tudi SP v poletih v Planici.

Pri Fisu so tako le sprejeli pričakovano odločitev in zaradi širjenja novega koronavirusa dve postojanki pred koncem sezone, danes bi morala biti tekma v Trondheimu, nato pa še finale s poleti na letalnici v Vikersundu, predčasno končali 41. sezono svetovnega pokala. To je najhitrejši konec sezone svetovnega pokala v 25 letih.

"Moramo vas obvestiti, da je sezona svetovnega pokala 2019/20 končana," je v Trondheimu dejal Hofer. To pomeni, da je zmagovalec svetovnega pokala postal Avstrijec Stefan Kraft, najboljši Slovenec je Peter Prevc na osmem mestu. Kraft je osvojil tudi mali globus za polete, na drugem mestu v točkovanju poletov je končal Slovenec Timi Zajc, norveško turnejo pa je po dveh prizoriščih dobil Poljak Kamil Stoch.

Organizatorji svetovnega prvenstva v smučarskih poletih v Planici, ki bi moralo biti po koncu sezone svetovnega pokala prihodnji teden v dolini pod Poncami, so prav tako potrdili, da je sezona že končana.

"Mednarodna smučarska zveza Fis je v koordinaciji s Smučarsko zvezo Slovenije in OK Planica zaradi pojava koronavirusa in morebitnih posledic sprejela odločitev o prestavitvi SP v poletih, ki bi moralo biti na sporedu od 19. do 22. marca," je sporočil tiskovni predstavnik Tomi Trbovc.

"Nov termin SP bo določen s strani predsedstva Fisa v dogovoru s SZS in OK Planica ter usklajen s pristojnimi odbori pri mednarodni zvezi," so še zapisali organizatorji Planice.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel