19. 9. 2020, 19:26 | Vir: STA

Tadej Pogačar po senzacionalni zmagi: Mislim, da sanjam

profimedia

Slovenski kolesar Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je zmagovalec 107. dirke po Franciji. Po tretji etapni zmagi na Touru, tokrat na kronometru, je v skupnem seštevku za 59 sekund ugnal rojaka Primoža Rogliča in se kot drugi najmlajši zmagovalec Toura vpisal v zgodovino tega športa. Za domovino pa je spisal eno največjih športnih poglavij.
 

Po prihodu v cilj seveda ni mogel verjeti, kaj mu je uspelo. "Mislim, da sanjam. Ne vem, kaj naj rečem. Neverjetno," je v hitri izjavi po kronometru, ki ga je dobil s prednostjo minute in 21 sekund pred Nizozemcem Tomom Dumoulinom, dejal 21-letnik s Klanca pri Komendi.

V tistem trenutku pa ga je prekinil Roglič (Jumbo-Visma), ki mu je prišel čestitati. "Ne sanjaš, zmagal si," se je slišalo iz ust devet let starejšega rojaka med objemom.

"Glava mi bo eksplodirala, ne vem, kaj se mi sploh plete v glavi. Ne vem, kdaj bom vse to dojel. Res neverjetno."

"Ne vem sploh, kaj naj rečem. Ne vem, kdaj se mi bo posvetilo. Ampak res sem ponosen na ekipo, res so opravili veliko dela in način, na katerega smo dobili rumeno majico na zadnji dan ... To je nekaj, o čemer smo lahko le sanjali. To je izjemno," še naprej ni mogel verjeti mladi zvezdnik kolesarskega športa.

"To nisem samo jaz. Je tudi celotna ekipa. Poznal sem vsak meter te ceste, vsako luknjo, kje je treba pospeševati, ker je to cesta, ki jo moraš poznati in res se moram zahvaliti prav vsakemu posamezniku v ekipi. Na koncu mi je uspelo," je razlagal v izjavi za Tour. Ves čas podatkov o poteku kronometra vendarle ni imel.

"Poslušal sem ekipo po radiu na ravnem delu, potem pa jih nisem več slišal, ker so bili navijači na vzponu preglasni. Nisem poznal razlike. Dal sem vse od sebe in se peljal 'ful gas' od starta do cilja, sploh ker sem poznal vzpon," je še dejal Pogačar, ki je po Francozu Laurentu Fignonu postal prvi debitant z zmago na Touru.

"To niso moje sanje, sanje so bile le nastopiti na Touru," je po etapi še odgovoril na vprašanje, ali so se mu s skupno zmago, ki jo mora pripeljati le še v Pariz, uresničile sanje.

Te so se mu torej uresničile že z nastopom v Franciji, bržkone le prvim od mnogih v nadaljevanju kariere. Zmaga pa je bila pika na i zares sijajni karieri v profesionalnem kolesarstvu, odkar je prispel v moštvo UAE Team Emirates.

Na koncu pa je v maternem jeziku nagovoril tudi vse navijače in bližnje. "Vsem hvala za vsa sporočila, klice in spodbudne besede ter podporo ob cesti. Še posebej moji punci Urški Žigart in seveda družini. Super podpora s strani vseh in komaj čakam, da vse vidim. Ostalim, ki jih ne bom videl, pa bi se vseeno zahvalil. Saj ne vem, kaj se je sploh zgodilo," je še sklenil 21-letnik kolesar.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.