Nika Vajnhandl | 19. 3. 2022, 22:47

EKSKLUZIVNO: Legende obujajo spomin na prvo SLOVENSKO reprezentanco

Celje Pivovarne Laško

Govorili smo z največjimi legendami slovenskega rokometa. Zaupali so nam, kakšni občutki jih preplavljajo tik pred jutrišnjo tekmo v Celju, ko bodo obudili spomine izpred 30 let. 

Legendarna prva slovenska reprezentanca se bo jutri v celjski dvorani Golovec pomerila proti prvi rokometni reprezentanci Italije. A to ne bo edina rokometna tekma. V kvalifikacijah za nastop na Svetovnem prvenstvu se bosta pomerili tudi sedanja slovenska in sedanja italijanska rokometna reprezentanca.

18. marca 1992, torej pred 30 leti, se je slovenska rokometna reprezentanca na prvi domači tekmi nove, samostojne države pomerila z Italijo. Jutri bodo športne legende obudile spomin na prvo rokometno reprezentanco Slovenije.

Prva slovenska rokometna reprezentanca

V nabito polni dvorani Golovec v Celju je odigrala prvo uradno reprezentančno tekmo v Sloveniji. Na Štajerskem je gostovala Italija, ki so jo slovenski fantje pred 30 leti odpravili z 19:13, lahko preberemo na spletni strani Rokometnega kluba Celje.

Reprezentanco je vodil Tone Tiselj, takrat tudi trener Celja Pivovarne Laško, ožji štab reprezentance pa so sestavljali še njegov pomočnik Miro Požun, direktor Štefan Jug ter zdravnik Silvo Krelj.

Na zgodovinski, prvi domači tekmi Slovenije so dres z državnim grbom oblekli Tomaž Čater, Jani Čop, Boris Denič, Gregor Glavač, Tomaž Jeršič, Aleš Levc, Tone Medved, Borut Plaskan, Roman Pungartnik, Rolando Pušnik, Vito Selčan, Uroš Šerbec in Bojan Voglar.

Preverili smo, kaj igralci nekdanje rokometne reprezentance počnejo danes

Med imeni, ki smo jih našteli, je namreč zaznati kar nekaj takih, ki se jih dobro spominjamo še danes. Sicer lahko opazimo, da so zgolj redki tisti, ki se z rokometom ukvarjajo še danes - mnogo se jih je po zaključku športne kariere odločilo za druge poslovne poti.

Eden takšnih je zagotovo Tomaž Jeršič, nekdanji igralec Celja Pivovarne Laško. O njem smo v medijih brali predvsem zaradi afer s podjetjem Proholdinga. Nekdanji državni sekretar v vladi Janeza Janše je od banke dobil več kreditov, NLB pa se je od 11 posojenih milijonov lahko poslovil, saj je Jeršič šel v oseben stečaj.

Posebna čast je spremljala Mira Požuna, trenerja prve slovenske rokometne reprezentance. Bil je in ostaja edini, ki je 24. aprila 2004 v moškem rokometu osvojil Ligo prvakov s klubom Celje Pivovarna Laško.

O drugih na spletu nismo izbrskali prav veliko, zato smo jih kar poklicali in preverili, kakšno je njihovo življenje 30 let po tem, ko so na parketu telovadnice stali kot člani slovenske rokometne reprezentance, ter kakšni so občutki ob srečanju s soigralci.

Roman Pungartnik

Dosegel je prvi gol v zgodovini samostojne Slovenije. "Zelo sem ponosen, da sem bil član te prve reprezentance in da sem v njej ostal do konca," pove za Metropolitan. "Nastopati za državno reprezentanco, nositi grb ... to je bilo nekaj enkratnega," se spominja. V reprezentanci je bil vse do srebrne kolajne na domačem prvenstvu. Takratnemu kapetanu so jo morali drugi obesiti okrog  vratu, saj je takrat hodil s pomočjo bergel.

Pungartnik je nad srečanjem vzhičen, saj se bo odvilo v zanj domačem Golovcu: "V Golovcu sem odraščal, začel prve korake ... To, da spet igramo tukaj, je najlepše, kar se lahko športniku zgodi." Ob tem spominja, da bi bilo bolje, če bi dvorana bila videti tako kot leta 1992: "Takrat je bila dvorana Golovec kultna dvorana in je upravičeno dobila naziv prve uradne tekme slovenske reprezentance."

Pove tudi, da se izredno veseli srečanja s starimi soigralci: "Da malo vidim, kako so kaj in se skupaj spomnimo lepih trenutkov." Razkrije pa tudi, da se z mnogimi od teh sicer redno videva in srečuje - namreč kar nekaj rokometašev prve slovenske reprezentance je Celjanov. "Vedno, ko se srečamo, je glavna tema pogovora šport," razkrije.

Bojan Voglar

Voglar je nekdanji igralec Velenja, trener ženskih članskih ekip in nekdanji trener kadetske ženske reprezentance Slovenije.

Prvi nastop reprezentance Slovenije, Voglarja prikliče nazaj v spomine: "Lepo je bilo. Bila je polna dvorana!"

Tudi on pove, da se z nekaterimi nekdanjimi soigralci večkrat sreča, a bo "lepo znova srečati celotno ekipo", pove za Metropolitan.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec