6. 6. 2021, 13:35 | Vir: STA

Teniška igralka Tamara Zidanšek po Mimi Jaušovec druga Slovenka v četrtfinalu turnirja velike četverice

profimedia

Slovenska teniška igralka Tamara Zidanšek je po zmagi s 7:6 (4) in 6:1 proti Romunki Sorani Cirstea postala prva četrtfinalistka odprtega prvenstva Francije in obenem prva četrtfinalistka enega največjih turnirjev v samostojni Sloveniji.

Prvi niz je bil zelo izenačen. V prvi igri na dvoboju je 23-letna Slovenka Romunki odvzela servis in povedla z 1:0, a ji je tekmica že v naslednji igri vrnila z enako mero. Do naslednje priložnosti za odvzem servisa na eni ali drugi strani je prišlo šele v 12. igri, ko je imela Cirstea na servis Zidanškove priložnost za osvojitev prvega niza. Slovenska teniška igralka se je ubranila in z nekaj odličnimi udarci izsilila podaljšano igro. Tam pa je sama izkoristila drugo priložnost za osvojitev prvega niza, ki je trajal 54 minut.

V prvi igri drugega niza je imela Romunka, 54. igralka sveta, tri priložnosti za odvzem servisa, a je Zidanškova vse tri priložnosti ubranila in dobila igro na svoj servis. V naslednji igri pa je 31-letni Cirstei tudi drugič na dvoboju odvzela servis in dobro igro nadgradila z novo igro na svoj servis. V četrti igri je 85. igralka sveta Romunki znova odvzela servis. V sedmi igri, ko je Slovenka servirala za zmago, je sicer imela Cirstea priložnost za odvzem servisa, a se je Zidanškova znova ubranila in potem po eni uri in 28 minutah izkoristila prvo priložnost za zmago.

Na celotnem dvoboju je Cirstea izkoristila le eno od sedmih priložnosti za odvzem servisa, na drugi strani pa je Zidanškova, ki je bila boljša tako pri izkoristku prvega kot drugega servisa, naredila pa je tudi manj neizsiljenih napak (20:28), izkoristila tri od štirih.

Z uvrstitvijo v četrtfinale turnirja za grand slam je Zidanškova dosegla največji uspeh kariere in poskrbela tudi za največji teniški uspeh v samostojni Sloveniji med posameznicami.

"Na igrišče sem prišla pripravljena. Prvi niz je bil težak, odločala je ena točka, imela je (Cirstea, op. STA) že priložnost za osvojitev niza in zelo vesela sem, da sem se ubranila in na koncu zmagala," je v prvi izjavi po dvoboju povedala 23-letnica, ki je dodala, da ji ta uspeh ogromno pomeni in da je neizmerno vesela uvrstitve med najboljših osem.

Zidanškova je po Mimi Jaušovec in Katarini Srebotnik postala šele tretja Slovenka, ki se ji je uspelo prebiti v četrti krog enega od turnirjev za grand slam. Dlje od osmine finala pa je pred njo prišla samo Mima Jauševec, ki je leta 1977 kot edina Slovenka do zdaj osvojila grand slam in to ravno na pariškem pesku. Poleg tega je igrala vsaj v četrtfinalu tudi na vseh drugih turnirjih velike četverice.

Zidanškova, ki se je v osmino finala prebila kot najnižje postavljena igralka, je v prvem krogu izločila šesto nosilko Kanadčanko Bianco Andreescu, kar je bila njena prva zmaga nad eno od igralk iz najboljše deseterice. V drugem krogu je bila uspešnejša od Američanke Madison Brengle, v tretjem krogu pa od Čehinje Katerine Siniakove.

V četrtfinalu Roland Garrosa pa se bo pomerila z zmagovalko dvoboja med Čehinjo Marketo Vondrouševo, ki je v tretjem krogu izločila Slovenko Polono Hercog, in Španko Paulo Badosa.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ