Maja Fister | 6. 12. 2019, 16:01

To so smučišča v naši bližini, kjer boste ujeli največ sonca in naravnega snega

Unsplash

Smučarska sezona je v nizkem štartu in komaj čakamo, da se poženemo na strmine. Medtem ko pri nas še čakamo večji odmerek konkretne snežne odeje, so Avstrijci sezono začeli prav v tem tednu.

Preden skočimo na domač Krvavec, Kanin, Vogel, v Kranjsko Goro, na Cerkno, Roglo, Mariborsko Pohorje ali Golte (tudi nekateri med njimi so te dni že odprli prve smučarske proge), smo pokukali, kako so na novo smučarsko sezono pripravljeni pri severnih sosedih. 

Koroška: Mokrine so s 110 kilometri prog sezono odprle na prvi decembrski petek

Mokrine oziroma Nassfeld veljajo za enega od desetih najboljših avstrijskih smučišč, ki je dobro znano tudi med Slovenci. Na največjem smučišču na avstrijskem Koroškem so ob prihodu prvega dobrega moža sezono odprli na sončni smučini z zagotovljenim snegom. 

.

Na prvi smučarski dan te sezone so obiskovalci prve zavoje po belih strminah naredili na ugodni podlagi naravnega snega. Od 30 žičnic in sedežnic ter 110 kilometrov smučarskih prog, s katerimi se lahko pohvalijo, jih bo v prvem tednu po odprtju delovalo okoli 80 odstotkov, so nam zaupali iz turistične organizacije. 

Smučišče s števcem sončnih dni, ki jih ni malo 

Avstrijska Koroška z Mokrinami na čelu namreč velja za eno najbolj zanesljivih regij, kar se tiče pravočasne zasnežitve. Dobri snežni pogoji in ugodna mikroklima jim omogočajo pravočasen skok v novo smučarsko sezono, poleg tega pa se lahko pohvalijo tudi z največ sončnimi dnevi. V povprečju imajo na zimo okoli 5 metrov naravnega snega. Za to je zaslužen predvsem jadranski nizki zračni tlak, sonce pa jim prinaša obrambno delovanje gorovja Visoke ture. Pri gorskih postajah Gartnerkofel in Madritsche najdete tudi števec sončnih ur.

.

Letos so Avstrijci zgolj na Mokrinah v novo infrastrukturo vložili slabih 10 milijonov evrov. Povečali so nekaj prog in dodali še več naprav za umetno ustvarjanje snega ter si tako zagotovili polno smučarsko sezono. Stanje na smučiščih sicer lahko v živo spremljate na njihovih snežnih kamerah (tu). 

Če ne na smuči, pa na sani, drsalke ali krplje

Mimogrede, otroške smučarske vozovnice (do desetega leta) ob sobotah na Mokrinah stanejo le deset evrov. Za tiste, ki jim bele strmine niso najbližje, pa imajo 80 kilometrov urejenih prog za tek na smučeh in 55 kilometrov zimskih pohodniških poti, pet sankaških prog, od tega sta dve osvetljeni, in naravno drsališče po Preseškem jezeru (Pressegger See) ali Belem jezeru (Weißensee). Lahko sedete tudi na sani s konjsko vprego, krpljate ali skočite v alpski velnes.

.

Poleg Mokrin so na Koroškem odlične smučarske destinacije še Bad Kleinkirchheim, Osojščica (Gerlitzen) in Tromeja, pa Katschberg, Veliki Klek (Grossglockner)/Sveta Kri (Heiligenblut), ledenik Mölltaler in na meji s Štajersko tudi Turracher Höhe. 

Avstrijska Štajerska: bele gore na severu, termalni izviri na jugu 

Avstrijska Štajerska je najbolj zelena zvezna dežela v Avstriji, saj ima več kot 60 odstotkov gozdnih površin, travnikov, pašnikov in vinogradov. A ko toplejše in zelene dele leta zamenja štajerska zima, se na Avstrijskem zlijeta mešanica belih gora in term.

.

Ta dežela se ponaša z dobrimi 800 kilometri smučarskih prog. Najbolj znano smučarsko središče avstrijske Štajerske je zagotovo Schladming. Ta slovi kot smučarsko središče med štirimi gorami, kjer so smučišča Hauser Kaiblingalm, Planai, Hochwurzen in Reiteralm vse tja do smučišča na ledeniku ob vznožju Dachsteina. Počitniška regija Schladming-Dachstein sodi med pet najboljših smučarskih območij v Avstriji.

Od jezera Altaussee prek Ramsaua ob Dachsteinu, središča nordijskega smučanja v Avstriji, do Jogllanda vodijo tudi klasične proge za tek na smučeh in drsanje na višini od 800 do 2700 metrov v idiličnem okolju. 

.

Priljubljena je tudi počitniška regija Murtal z vsega 8 smučišči – to so Frauenalpe, Grebenzen, Kreischberg, Lachtal, Turracher Höhe, Hohentauern, Gaal ter Präbichl – in zgornještajerski Stuhleck, Veitsch ali Mariazeller Bürgeralpe. Ti so primerni za družinske podvige, zadovoljijo pa tudi zahtevnejše športnike. Za deskarje na snegu je zelo prijazen Kreischberg.

Zimsko zabavo po meri najdete tudi rekreacijski smučarji ter mali in veliki začetniki, in sicer na smučiščih Vzhodne Štajerske v Schilcherlandu. To je le šopek smučišč pri sosedih, kjer zagotavljajo snežno odejo skozi sezono, prihodnjič pa gremo še proti Tirolski. Ste že nabrusili smuči? 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.