14. 7. 2021, 06:00 | Vir: STA

TOKIO 2020: Javno mnenje po vsem svetu ni v prid izvedbi iger

Profimedia

Olimpijske igre v Tokiu se ob vseh strogih ukrepih in omejitvah nezadržno bližajo. A delež tistih, ki menijo, da bi igre morali na vsak način izvesti, je precej majhen, je pokazala mednarodna raziskava javnega mnenja.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je odločitev o tem, da igre bodo, deležna nizke podpore javnosti. Mednarodno podjetje za raziskavo javnega mnenja Ipsos je konec maja in v začetku junija izvedlo raziskavo v 28 državah. Delež tistih, ki bi igre kljub vsem težavam izvedli, je na Japonskem precej majhen, le 22 odstotkov. Manjšo podporo imajo igre pri 14 odstotkih vprašanih le še v Južni Koreji.

Ipsos je v raziskavo vključil 19.510 odraslih oseb iz 28 držav. Vprašali so jih, v kolikšni meri podpirajo izvedbo iger, pa tudi, kako bodo koronske in iz lanskega leta prestavljene igre v Tokiu spremljali.

Povprečje podpore igram po državah je bilo 43-odstotno, najbolj so jim naklonjeni v Turčiji (71 odstotkov podpore), sledita Savdska Arabija (66 odstotkov), od evropskih držav pa Rusija z 61-odstotno podporo.

Pri vprašanju, ali so igre pomemben dejavnik vračanja v normalno življenje po pandemiji, je bil delež pozitivnih odgovorov prav tako najvišji v Turčiji in Savdski Arabiji, na Japonskem pa le 31-odstoten.

Največ zanimanja za igre kažejo Indijci, kjer namerava OI spremljati 70 odstotkov vprašanih, najmanj pa Belgijci z le 28-odstotnim zanimanjem, le malenkost večji delež (32-odstotni) imata pri tej temi Japonska in Francija.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec