11. 10. 2019, 14:58 | Vir: The New York Times

Tokio se že pripravlja na najbolj vroče olimpijske igre v zgodovini

Chang W. Lee/The New York Times

Japonska poletja so znana po visokih temperaturah in včasih celo smrtonosni mešanici vročine in visoke vlažnosti. V poznem juliju in zgodnjem avgustu je v zadnjih dveh letih zaradi posledic visokih temperatur na Japonskem umrlo že prek 1000 ljudi, več kot 150 teh v Tokiu. Na desetine jih je končalo v bolnišnicah.

Takšne vremenske razmere v tem letnem času so organizatorje olimpijskih iger že leta 1964 spodbudile, da so poletno različico tega dogodka prestavili na oktober. Pred 55 leti so se tako poletne olimpijske igre v Tokiu začele 10. oktobra.

Naslednje leto, ko se olimpijske igre ponovno vračajo v japonsko prestolnico, bo otvoritev potekala 24. julija, igre pa bodo nato trajale do 24. avgusta. In niti ne bo potreben resnično brutalen vročinski val, da ta veliki športni dogodek spremeni v najbolj vroče olimpijske igre v zgodovini, kar pa seveda ogroža športnike, gledalce, delavce in prostovoljce. A ko so leta 2013 poletne olimpijske igre 2020 podelili Tokiu, Mednarodni olimpijski komite (MOK) ni črhnil niti besedice o vremenu.

Chang W. Lee/The New York Times

FOTO: V avgustovski vročini so se ljudje zatekli v hladilne šotore, ki bodo postavljeni tudi v času olimpijskih iger 2020 (Foto: Chang W. Lee/The New York Times)

Zakaj je pravzaprav tako pomembno, da se ta športni dogodek razplete na vrhuncu poletja?

»V bistvu vse skupaj kroji ameriška televizija,« pravi Dick Pound, dolgoletni član olimpijskega komiteja in nekdanji član komisije za olimpijske televizijske prenose.

Uradno olimpijski urnik sicer diktira MOK. A ne zato, ker skoraj tri četrtine dobička za MOK prihaja iz pravic za televizijske prenose, približno polovico tega denarja pa kar od ameriške televizijske mreže NBC, ampak zato, ker ima na olimpijski urnik izjemen vpliv koledar celotnega ameriškega športa. Baseball in ameriški nogomet dominirata na ameriški televiziji v septembru in oktobru, medtem ko sta julij in avgust relativno brez atraktivnih predvajanj.

Poletne olimpijske igre so bile nazadnje na koledarju izven julijsko-avgustovskega termina leta 2000, ko so jih v Sydneyu izvedli septembra. Do danes so te olimpijske igre v zadnjih nekaj desetletjih najmanj gledane igre v Združenih državah.

Od takrat olimpijski komite od kandidatov za organizacijo zahteva, da se poletne olimpijske igre v terminu med 15. julijem in 31. avgustom, razen v primeru »izrednih okoliščin«.

Komite nudi bore malo razlogov za ta strogo nastavljen in časovno skromen termin, vključujoč željo, da uskladijo koledarje z različnimi športnimi federacijami in tako pritegnejo druge športnike, na primer igralce v NBA, ki takrat nimajo igralne sezone.

»Želja je samo, da nimamo konfliktov med športnimi dogodki,« je v intervjuju za The New York Times povedal Thomas Bach, predsednik MOK.

Chang W. Lee/The New York Times

FOTO: Maratonsko traso v Tokiu pred začetkom olimpijskih iger 2020 bodo premazali s posebnim materialom, ki odbija vročino. (Foto: Chang W. Lee/The New York Times)

A ljudje v in okoli olimpijskega dogajanja vedo, da ima moč televizije pomemben vpliv na odločitve.

Televizija je »verjetno najbolj ključna spremenljivka v današnjem komercialnem svetu,« pravi Terrence Burns, svetovalec, ki je pomagal petim mestom pri pridobitvi olimpijskih iger.

Zadnji resni pobudnik za alternativne termine poletnih olimpijskih iger je bila Doha, ki se je prav tako potegovala za OI 2020. Podali so predlog, da bi igre izvedli oktobra in se tako ognili izrednim poletnim temperaturam v Katarju. Komite, ki je pregledoval prijave potencialnih mest gostiteljev, je Dohi podal visoke ocene na številnih področjih, a so poudarili, da so oktobrski termini resen problem. Komite je zaključil, da bi to »vplivalo na prenose in celostno olimpijsko izkušnjo za gledalce, kar bi lahko imelo dolgoročne posledice

Doha je bila posledično izločena iz izbora. Uradne službe iz Katarja za to krivijo ameriško televizijo.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ