15. 6. 2024, 12:48 | Vir: STA

Transspolna plavalka odločitev sodišča označila za veliko razočaranje

profimedia

Ameriška transspolna plavalka Lia Thomas v prihodnje ne bo smela nastopati na velikih mednarodnih športnih prireditvah. Mednarodno športno arbitražno razsodišče (Cas) je zavrnilo pritožbo plavalke zoper Mednarodno plavalno zvezo (WA), ki v svojih pravilnikih prepoveduje njen nastop.

Cas se je v svoji odločitvi izognil opredelitvi pravice nastopa transspolnih športnikov na tekmovanjih, Thomasovo je zavrnil na podlagi dejstva, da ni članica ameriške plavalne zveze, s čimer sploh nima podlage za izpodbijanje pravilnikov in kriterijev WA.

profimedia

Pravila WA, ki z velikih tekmovanj izključujejo transspolne športnike, veljajo od junija 2022. Razlog je prav plavanje Thomasove, ki je marca istega leta kot prva transspolna plavalka zmagala na vseameriškem študentskem prvenstvu NCAA ter povzročila buren odziv plavalk, trenerjev in staršev. Gre za športnika, ki je do leta 2019 še nastopal v moški konkurenci, po menjavi spola in hormonski terapiji pa je začel nastopati med dekleti.

profimedia

WA je tovrstne prehode iz moške v žensko konkurenco prepovedala. Izjema so športniki, pri katerih je bila sprememba spola izvedena pred 12. letom starosti oziroma pred puberteto. Za Thomasovo je odločitev pomenila, da ne more nastopati na mednarodnih tekmovanjih. Odločitev je zato označila za protipravno in diskriminatorno ter se v pritožbi sklicevala tudi na pravila Mednarodnega olimpijskega komiteja in Evropsko konvencijo o človekovih pravicah. Odločitev Casa je označila za "veliko razočaranje".

Na WA pa so odločitev Casa videli kot potrditev pravilnosti svoje odločitve in dodali, "da gre za velik korak naprej v prizadevanjih za zaščito ženskega športa". Kot pravijo na WA, "si na tekmovanjih želijo 'fair' in spoštljivo okolje, ki vsem spolom ponuja enake možnosti".

Novo na Metroplay: "Največja ovira je davčni sistem" | Blaž Brodnjak