13. 12. 2020, 17:45 | Vir: STA

Trener Koštomaj ob Čaterjevi zmagi poudaril, da o zmagi odloča samozavest na štartu

STA/Nebojša Tejić

Odmeva senzacionalna smukaška zmaga Martina Čatra, ki je konkurenco v alpskem smučanju premagal na prvi preizkušnji v kraljevski disciplini svetovnega pokala sezone 2020/21. Trinajsti december 2020, ko je Čater na progi Oreiller-Killy v Val d'Iseru postavil najhitrejši čas, bo ostal v spominu tudi izkušenemu trenerju Gregi Koštomaju.

"Sem zelo vesel za Martina, da je uspel prenesti kvaliteto s treninga na tekmo. Ves vloženi trud in vsa energija, sta poplačana s tem res vrhunskim rezultatom, ki se mu je zgodil danes," je fantastični dosežek varovanca pospremil izkušeni trener slovenske moške ekipe v hitrih disciplinah.

Koštomaj je pred prevzemom slovenske moške smukaške ekipe sodeloval kot trener z ekipo Ilke Štuhec, ki jo je spremljal pri vseh njenih največjih uspehih, tudi na svetovnih prvenstvih, na katerih je v smuku osvojila dva naslova svetovne prvakinje.

Prav Štuhčeva je bila pred štirimi leti v Val d'Iseru prva Slovenka dvakrat najhitrejša na dveh ženskih tekmah svetovnega pokala, na smuku in v alpski kombinaciji. Po štirih letih pa se je v Val d'Iseru Slovenec vpisal med zmagovalce tega smuka tudi v moški konkurenci.

"Za nas je Martinov uspeh hkrati potrditev, da smo na pravi poti, da je usmeritev v redu in ne nazadnje tudi Boštjan Kline danes in Miha Hrobat včeraj nakazujeta, da lahko fantje smučajo enakovredno najboljšim," je še dejal Koštomaj, tako kot Čater Celjan, ki je pisal zgodovino z Ilko in bi rad svetovnega šampiona naredil tudi iz slovenskega smučarja.

"Kaj je odločilno? Težko bi rekel. Nikoli ne veš. To je tisti trenutek, ko tekmovalec da palici v startni hišici čez paličko, ali se odloči ali ne, kako se počuti samozavestnega," o tem kaj je odločilno za zmagovito vožnjo pove Koštomaj.

"Verjamem, da bo zdaj Martinu veliko lažje. Do zdaj je iskal ta občutek, zdaj ga pozna. Ko sva se pogovarjala pri kosilu, je rekel, da v bistvu ni bilo nič kaj drugačno smučanje kot ponavadi. Razlika je bila zgolj ta, da je bil odločen, da tokrat ne bo popuščal, da gre z vsem 100-odstotno v napad," je še dejal.

Čater, ki bo 20. decembra praznoval 28. rojstni dan, je bil pred Val d'Iserom v svetovnem pokalu najvišje šesti, na smukih pa najvišje osmi: "Kaj naj rečem. Občutki so res neverjetni. Ko sem prišel v cilj, res noro doživetje, nek ponos, ves trud poplačan in noro zadovoljstvo."

"Na tej progi sem vedel, da sem lahko hiter, če mi 'rata' pokazati tisto moje smučanje. Upal sem, da bom imel hitro 'smučo' na vrhu, v zgornjem delu, pa da to hitrost uspem prinesti do cilja ..., tak da, noro, noro, noro, se dogaja, ne morem verjeti, še zdaj, moram malo prespati, da to vse dojamem," je bil tudi po razglasitvi najboljših tri v ciljni areni prizorišča v Savojskih Alpah vzhičen slovenski smučar.

"Zmaga? Za mene za nadaljevanje sezone pomeni neko potrditev, treba pa je ostati na tleh in naprej delati, garati tako kot do zdaj ter ostati osredotočen na smučanje, proslavljati v cilju in ne prej."

Čater je 85. zmago za slovensko smučanje v svetovnem pokalu prismučal s startno številko 41. Na startu sta bila še Miha Hrobat, ki je po 20. mestu na superveleslalomu na smuku končal kot 53., in Boštjan Kline, ki je prve smukaške točke po enem letu in desetih mesecih osvojil z 28. mestom.

"Ja, mislim, noro je bilo. Noro je bilo, ko sem gledal Martina. Na startu, na ekranu, me je prevzel en tak..., sem bil skoraj 'ziher', da bo zmagal, sem se hotel pognati kar dol, da bi startal takoj za njim in mu čestital," je občutke opisal Kline.

"Bilo je noro na startu videti v cilju Martina na prvem mestu in sem zelo vesel," je še dodal smučar, ki je leta 2017 v Kvitfjellu zmagal na smuku, a je nato v naslednjih sezonah zapadel v rezultatsko krizo, tako da je zadovoljen že s prvo uvrstitvijo v smukaško trideseterico v 23 mesecih.

"Sem dobro odpeljal, najboljše v zadnjih dveh letih na smukih. Bile so zelo majhne razlike, zadovoljen sem z vožnjo in tudi z rezultatom."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.