14. 12. 2018, 13:58 | Vir: STA

Umrl je slovenski alpinist, novinar in urednik Ante Mahkota

profimedia

Umrl je Anton (Ante) Mahkota, slovenski alpinist, fotoreporter in novinar, ki je kot alpinist med letoma 1955 do 1966 opravil 16 prvenstvenih vzponov. Bil je prvi Slovenec, ki se je povzpel nad 7000 metrov nadmorske višine. Lani je od tega podviga minilo natanko 50 let, danes poroča ljubljansko Delo. Bil je star 82 let.

Mahkota je bil v letih od 1960 do 1994 zaposlen pri Delu kot reporter, fotoreporter, dopisnik, glavni in odgovorni urednik revij Jana, Avto in Teleks ter generalni direktor časopisne hiše ČGP Delo ter šef izgradnje Delove stolpnice, znamenite Črne vdove. Leta 1986 je ustanovil in do 1996 vodil akcijo za napredek in razvoj slovenskega vrhunskega športa Podarim - Dobim.

Bil je mož pokojne slovenske pevke Marjane Deržaj. Svoje alpinistično življenje in podvige je opisal v knjigi Sfinga, ki je luč sveta ugledala že leta 1979, njena priljubljenost pri bralcih pa vse do današnjih dni še ni usahnila, je možno prebrati o Mahkoti na spletu. O teh podvigih je bil posnet tudi televizijski dokumentarec Sfinga.

Avgusta 1967 je bil član prve jugoslovanske odprave na sedemtisočaka, na 7134 metrov visoki Pik Lenina v gorovju Pamir. Na vrh so se povzpeli Mahkota, Franci Ekar, Barbka in Peter Ščetinin, Sandi Blažina in Pavle Dimitrov. Z Nadjo Fajdiga sta kot prva plezalca že leta 1956 v mešani navezi preplezala severozahodno steno Cima su Alto.

Leta 1960 je bil član prve jugoslovanske alpinistične odprave v Himalajo JAHO I. Cilj odprave je bil 7016 metrov visoki Trisul I z vzponom po južni smeri. Člani odprave so bili poleg Mahkote še Stane Kersnik, Ciril Debeljak, Zoran Jerin, Marjan Keršič, Aleš Kunaver in Andrej Robič. Primarni cilj odprave ni bil dosežen zaradi preslabe opremljenosti, toda osvojili so naslednje pomožne cilje: Baratoli (5720 m; Debeljak, Kunaver, Mahkota), Trisul II (6690 m; Kunaver, Mahkota) in Trisul III (6170 m; Keršič, Kunaver, Mahkota).

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.