21. 4. 2021, 07:43 | Vir: STA

Ustanovitev superlige očitno ne bo uspela, šest angleških klubov izstopilo, podobno naj bi razmišljali tudi ostali

Profimedia

Vseh šest angleških nogometnih klubov, ki so soustanovili superligo, je uradno potrdilo, da zapuščajo projekt. Pri superligi pa še vztrajajo in pravijo, da bodo "preoblikovali" projekt, v katerem je za zdaj ostalo šest klubov - po trije iz Španije in Italije. Toda v javnosti je vse več informacij o tem, da bodo to tekmovanje zapustili še nekateri.

 

"Glede na okoliščine bomo razmislili o preoblikovanju projekta," je tiskovna agencija PA navedla izjavo superlige, ki vztraja pri novem tekmovanju, češ da "obstoječi sistem ne deluje".

"Naš predlog meri na to, da nogometu dovoljuje razvoj z dobičkom in stabilnostjo za celotno nogometno piramido," so še dodali pri superligi, v kateri pa je po izstopu Angležev ostala le še polovica od 12 klubov, ki so jo ustanovili, in v kateri bi moralo skupaj igrati 20 klubov po bolj ali manj zaprtem sistemu s 15 stalnimi člani.

Superligo so v nedeljo sicer ustanovili Real Madrid, Manchester United, Juventus, Milan, Barcelona, Liverpool, Manchester City, Inter, Chelsea, Tottenham, Atletico Madrid in Arsenal.

To pa je po Evropi in svetu naletelo na goro kritik navijačev, politikov, organizacij in drugih. Navijači predvsem v Angliji so med drugim tudi protestirali, prav Manchester City pa je bil v torek zvečer prvi, ki je uradno napovedal izstop iz superlige.

Kmalu so mu sledili še Liverpool, Manchester United, Tottenham Hotspur, Arsenal in Chelsea. O podobni potezi pa naj bi razmišljala tudi španska Barcelona in Atletico Madrid, kjer igra slovenski reprezentant Jan Oblak.

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je pozdravil odločitev angleških klubov. "Vrnili so se in vem, da lahko veliko ponudijo ne le tekmovanjem, temveč celotni evropski igri. Zdaj je najpomembnejše, da gremo naprej in obnovimo enotnost, ki jo je imel nogomet pred tem," je dejal Čeferin.

Zadovoljstva o izstopu ni skrival niti branilec Cityja Aymeric Laporte, kot navaja hrvaška tiskovna agencija Hina: "Še vedno menim, da je veliko stvari za popraviti, a to nikakor ni bila prava pot. Ponosen sem, ko vidim odziv navijačev po svetu."

"Navijači so vedno bili in vedno bodo sestavni del nogometnega kluba Liverpool. Z olajšanjem gledam na to, da jih je klub poslušal," je dejala legenda rdečih Kenny Dalglish.

Podobno so se odzvali tudi v drugih angleških klubih ter tudi Gerard Pique, branilec Barcelone, ki je za zdaj še v superligi: "Nogomet pripada navijačem. danes še bolj kot kadarkoli."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.