27. 6. 2021, 19:02 | Vir: STA

V 2. etapi dirke po Franciji prvi van der Poel , Pogačar in Roglič tik za njim

profimedia

Nizozemski kolesarski zvezdnik Mathieu van der Poel je dobil drugo etapo dirke po Franciji. Na poti od Perros-Guireca do vrha na Mur-de-Bretagne je bil hitrejši od obeh favoriziranih Slovencev, Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča. Rumeno majico vodilnega je prav tako prevzel van der Poel po zaslugi bonifikacijskih sekund.

Šestindvajsetletni član Alpecin-Fenixa ima v skupnem seštevku zdaj osem sekund naskoka pred danes petim Julianom Alaphilippom (Deceuninck-Quick-Step), na tretje mesto pa se je prebil Pogačar (UAE Team Emirates). V skupnem seštevku ima 13 sekund zaostanka za van der Poelom, četrti pa je Roglič (Jumbo-Visma), ki za mlajšim rojakom zaostaja vsega sekundo.

"Po včerajšnjem dnevu smo danes prišli skozi brez večjih nevšečnosti in padcev. Seveda smo zaradi tega zadovoljni," je za RTV Slovenija dejal Roglič. Kisovčan, ki je v soboto tožil nad bolečinami v rami, je tokrat bolj čutil noge. "V finalu nisem čutil drugih bolečin, bolj so bolele noge. Nekaj dni še potrebujem, da se vse zaceli," je priznal lani drugouvrščeni na Touru.

Pogačar je bil prav tako zadovoljen z doseženim. Za zmago, kot je povedal organizatorjem, ni bilo možnosti.

Etapa je bila tokrat mirnejša od prve v soboto, v kateri je prišlo do dveh množičnih padcev. Glavnina ni imela težav z nespametnimi gledalci ob cesti, v ospredje pa so po slabih 20 km pustili šest ubežnikov. Ti so pobirali točke za pikčasto majico najboljšega hribolazca. Najbolj vztrajna sta bila Belgijec Edward Theuns (Trek-Segafredo) in Francoz Jeremy Cabot (TotalEnergies).

Glavnina ju je ujela 17 km pred ciljem oziroma tik pred prvim prečkanjem ciljnega vzpona Mur-de-Bretagne, na katerem so podelili nekaj bonifikacijskih sekund.

Po nekaj 100 metrih vzpona je pobegnil Nizozemec Mathieu van der Poel (Alpecin Fenix) in si priboril osem bonifikacijskih sekund, tik pred črto pa sta Alaphilippa, ki je skušal priti do dodatnih sekund, ugnala prav Pogačar in Roglič. Osvojila sta pet oz. dve bonifikacijski sekundi.

Podoben razplet je bil tudi v cilju. Van der Poel je tokrat čakal nekoliko dlje, a se vseeno zanesljivo odpeljal tekmecem. V cilju je bil zelo čustven, joka pa ni mogel zadržati predvsem ob misli na svojega dedka.

"Ta rumena majica na ramenih mi pomeni vse. Na žalost mojega dedka ni več med nami, ampak vseeno si lahko predstavljam, da bi bil zelo ponosen na svojega vnuka," je v uradni izjavi po etapi dejal Nizozemec. Njegov že preminuli dedek, sicer Francoz Raymond Poulidor, nikoli ni dobil dirke po Franciji, je pa osvojil sedem etapnih zmag na francoski pentlji. Obenem je slavil tudi na Vuelti (1964).

V boju za drugo mesto je bil Pogačar znova hitrejši od Rogliča, oba pa sta v primerjavi s sobotnim zmagovalcem Alaphilippom pridobila dve sekundi.

Od favoritov za skupno zmago sta 23 sekund v etapi zaostala Valižan Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) in Kolumbijec Miguel Angel Lopez (Movistar). V skupnem seštevku za Rogličem Thomas zaostaja 27 sekund, 2:22 minute pa Lopez.

Matej Mohorič (Bahrain Victorious) je znova opravljal odlično delo za Avstralca Jacka Haiga in Italijana Sonnyja Colbrellija, na koncu pa je bil 55. (+1:30). Luka Mezgec, ki danes praznuje 33. rojstni dan, je bil 88. (+3:48). V skupnem seštevku je član BikeExchanga zdaj 71. (+7:15), Mohorič pa je 46. (+3:29).

"Danes je bistveno bolj mirno, tudi ceste so bile širše in tekoče, tako da nismo bili toliko pod stresom. Zaključek je bil takšen kot vedno na Touru, v zadnjih 50 km se sploh ni dalo priti naprej. Spredaj so bili vsi čez celo cesto in ostali smo zadaj. Na vzpon smo nato šli na polno, da smo lahko malo zadihali vsak v ospredju na svojem mestu. Moj cilj je bil, da Haiga (Jack Haig, op. STA) pripeljem naprej v dobri poziciji za generalno razvrstitev," je za RTV Slovenija dejal Mohorič.

Za zdaj je še pomočnik kolegom v ekipi Bahrain Victoriousa, a kot sam poudarja, bo priložnosti dovolj za vse. "V tem sem dober in tako raje pomagam drugim, ki imajo več priložnosti za visoke uvrstitve, kot pa da bi dirkal zase. Najbrž niti ne bi mogel priti med najboljših pet, kar posledično nima pravega pomena zame," je priznal 26-letnik iz Podblice.

V ponedeljek bo na sporedu sprinterska etapa med Lorientom in Pontivyjem (182,9 km), na kateri bo morebiti dejavnik tudi bočni veter.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord