7. 9. 2020, 15:41 | Vir: STA

V enem dnevu po slovenski turnokolesarski poti

Profimedia

Komisija za turno kolesarstvo Planinske zveze Slovenije se je odločila, da bo v soboto, 12. septembra, izpeljala poseben turno-kolesarski dogodek. Naslov akcije je Sprejmi Migimigi izziv! Prekolesarimo Slovensko turnokolesarsko pot v enem dnevu!

Kot so sporočili iz PZS, se bodo v soboto pod vodstvom turnokolesarskih vodnikov na 41 tras 1850-kilometrske krožne poti podali planinci na kolesu. Namen dogodka je edinstveno pot predstaviti širšemu krogu rekreativcev.

Letošnji izlet po slovenski turnokolesarski poti je namenjen izobraževanju kolesarjev o pravilnem turnem kolesarstvu in osveščanju o potrebi po uskladitvi zakonodaje, ki ureja turno kolesarstvo. Udeležba je brezplačna.

Turnokolesarski izlet bodo izvedli ob upoštevanju ukrepov, ki veljajo pri preprečevanju okužb z novim koronavirusom in bo število udeležencev na posamezno etapo omejeno.

Slovenska turnokolesarska pot v svojih 41 etapah in 1850 kilometrih, ki vodijo po vseh pomembnejših gorskih skupinah, obišče 112 kontrolnih točk, med njimi več kot 50 planinskih koč in številne pomembne planinske in turistične znamenitosti.

Na celotni trasi kolesar zbere več kot 50.000 višinskih metrov, najvišja točka je Poštarski dom na Vršiču (1688 m), najnižji pa sta Piran in Sečoveljske soline.

Vodi po neprometnih stranskih cestah, poljskih poteh, gozdnih vlakah in stezah, a tehnično ni posebej zahtevna, saj nagovarja širok krog kolesarjev, je pa mestoma naporna, ponekod je treba kolo tudi potiskati, vendar nikjer nositi.

O priljubljenosti STKP priča tudi podatek, da je bilo prodanih že več kot 3300 dnevnikov slovenske turnokolesarske poti, 23 kolesarjev pa jo je že prevozilo v celoti. Slovenska turnokolesarska pot tehnično ni prezahtevna, namenjena je predstavitvi gorskega sveta, njenim naravnim danostim, pa tudi zgodovinskih in etnološkim zanimivosti in ne zgolj športnim ciljem, so ob tem zapisali pri nacionalni planinski organizaciji.

Lani se je dogodka udeležilo več kot 200 planincev na kolesu in v PZS si želijo, da bi bila tudi letošnja številka primerljiva oziroma celo višja.