17. 9. 2017, 09:24 | Vir: STA

V Istanbulu je na tisoče slovenskih navijačev, več sto jih še prihaja!

profimedia

Na letališču je bilo živahno že vse od ranega jutra, številni so se na pot proti Turčiji odpravili tudi z avtomobili, kombiji in avtobusi.

Nocojšnjo tekmo za zlato medaljo na evropskem prvenstvu med reprezentancama Slovenije in Srbije si bo na stadionu v Istanbulu po nekaterih ocenah ogledalo 5000 slovenskih navijačev.

Številni navijači so že na prizorišču, mnogi pa so se na pot odpravili v zadnjem trenutku v samoorganizaciji ali preko agencij. Samo z Brnika je danes proti Istanbulu odletelo devet letal turškega prevoznika Turkish Airlines in eno letalo Adrie Airways. Še en airbus s 190 sedeži turškega prevoznika je z ljubljanskega letališča odpotoval že v soboto zvečer. Nekateri navijači so se odločili tudi za lete z letališč okoliških držav.

Pri turistični agenciji Kompas so prodali približno 1500 navijaških paketov, ki so jih poimenovali Navijaški utrip. Potem ko so že pred torkovo četrtfinalno tekmo odpeljali na evropsko prvenstvo okoli 250 slovenskih navijačev, ki bodo v Istanbulu ostali do nedelje, se je tako danes tja odpravilo še 1500 navijačev na čarterskih letih.

"Ko pridejo na letališče, se z avtobusi odpravijo proti Istanbulu, nekateri tudi na ogled mesta, večina pa takoj na navijaško druženje, ustvariti dobro vzdušje pred tekmo. Nato imajo še prevoz do dvorane, kjer nas čaka vrhunec dneva - tekma za zlato medaljo oz. naslov evropskega prvaka," je v soboto za STA pojasnil direktor prodaje v Kompasu Peter Majerle.

Paket je stal 475 evrov na osebo, vključuje pa letalski prevoz, vse prevoze na destinaciji in organizacijo ter vodenje. Dodatni strošek za vse potnike je bila vstopnica, ki so si jo izbrali po ceniku. Vstopnice so stale od 50 do 70 evrov, je pojasnil Majerle.

Tekma med slovensko in srbsko reprezentanco se bo začela ob 20.30. Tisti, ki se je ne bodo ogledali v živo, jo bodo lahko spremljali na televizijskih ekranih v številnih lokalih po državi, največje prizorišče skupnega ogleda pa bo na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer bodo razprostrli veliko platno.

V ljubljanskem Kinu Bežigrad so ponudili brezplačne vstopnice za ogled finalne tekme, ki so jih navdušeni navijači v pičlih treh urah razgrabili že v petek. Prostori kina so bili s športnim navdušenjem napolnjeni že v sredo, ko so polfinalno tekmo s špansko reprezentanco predvajali na velikem televizorju v predprostoru kinodvorane.

V središču prestolnice bodo v Hiši športa prenos v prostorih lokala predvajali na dveh televizijah in platnih, v primeru suhega vremena pa bodo platno postavili tudi zunaj lokala. Potrebne so bile rezervacije, a je bilo že v petek popoldan "zasedeno vse do vrha", so v Hiši športa povedali za STA.

Vzdušje istanbulskega stadiona bodo prenesli tudi v bar Lepa žoga, kjer si bodo gostje tekmo lahko ogledali na platnu. Kot so pojasnili za STA, nimajo rezervacij, lokal se bo polnil po principu "kdor prej pride, prej melje". Tako bo tudi na Kodeljevem v Baru Slovan in lokalih ob Ljubljanici. Na Petkovškovem obrežju bodo v baru Petkovšek in Premier Pubu finalno tekmo s Srbijo predvajali na več televizijah.

Slovenski košarkarji se bodo s prvo medaljo z evropskega prvenstva vrnili domov v ponedeljek, ko jim ob večernih urah pripravljajo uradni sprejem na Kongresnem trgu v Ljubljani. Ob tej priložnosti bodo Slovenske železnice omogočile brezplačno vožnjo z vlakom na sprejem in nazaj. Brezplačne povratne vozovnice bodo začeli deliti v ponedeljek ob 12. uri, ob tem pa je treba pokazati navijaški rekvizit.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.