17. 7. 2021, 11:04 | Vir: STA

V olimpijski vasi 6 dni pred začetkom iger potrdili prvi primer okužbe s koronavirusom

profimedia

V olimpijski vasi v Tokiu so šest dni pred začetkom olimpijskih iger potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, so v soboto sporočili organizatorji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ena oseba v vasi je okužena. To je prvi pozitiven zabeležen primer v vasi, ki so ga odkrili med testiranjem," je na novinarski konferenci dejal uradni govorec organizatorjev OI Masa Takay.

Organizatorji imena okužene osebe niso razkrili, je pa že zapustila vas, kjer bo med olimpijskimi igrami nastanjenih več tisoč športnikov in trenerjev.

"Trenutno je ta oseba v hotelu," je povedal Takaya.

Japonski mediji sicer poročajo, da gre za tujega športnika.

Vodja organizacijskega komiteja iger Seiko Hashimoto je ob tem povedala: "Delamo vse, kar je mogoče, da bi preprečili kakršen koli izbruh covida. Če bo prišlo do izbruha, bomo pripravljeni in bomo imeli načrt B."

Hashimoto, ki razume, da je športnike strah zaradi zdravstvene situacije, se je zavezala, da organizatorji ne bodo skrivali primerov okužbe. "Športnike, ki prihajajo na Japonsko, je najverjetneje strah, kar popolnoma razumem. Zato moramo biti odkriti," je dejala.

Direktor organizacijskega odbora iger Toshiro Muto pa je povedal, da še ne vedo, če je bila oseba cepljena proti covidu-19. "Nimamo še informacije, če je bila ta oseba cepljena ali ne," je dejal Muto.

Dodal je, da bodo športniki na igrah testirani vsak dan, pozitivne osebe pa bodo nemudoma napotene v samoizolacijo.

Na olimpijskih igrah, ki so bile zaradi pandemije prestavljene za eno leto, so sicer organizatorji uvedli vrsto varnostnih protokolov, s katerimi bi se izognili morebitnim okužbah. Igre, ki se bodo s slavnostno otvoritvijo pričele v petek, 23. julija, bodo tako potekale za zaprtimi vrati.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.