15. 12. 2020, 09:19 | Vir: STA

Večina Japoncev proti organizaciji olimpijskih iger prihodnje leto v Tokiu

Shutterstock

Večina Japoncev je še naprej proti organizaciji olimpijskih iger v Tokiu prihodnje leto, so pokazali rezultati nedavne ankete televizijske mreže NHK. Prebivalci si v času pandemije novega koronavirusa želijo bodisi nove prestavitve ali dokončne odpovedi OI.

V nedavni anketi se javno mnenje ni kaj dosti spremenilo od poletja, ugotavljajo anketarji na Japonskem. Kljub cepivom, ki bodo bržčas na voljo v letu 2021, le 27 odstotkov vprašanih podpira organizacijo iger v predvidenem terminu med 23. julijem in 8. avgustom. Okoli 32 odstotkov vprašanih bi OI dokončno odpovedalo, 31 odstotkov pa je naklonjenih novi preložitvi. Deset odstotkov vprašanih se je odgovora vzdržalo.

Organizatorji OI in japonske oblasti so sicer že pred časom dejali, da je igre možno izpeljati, tudi če pandemija novega koronavirusa ne bo pod nadzorom. Ob tem so poudarili, da je termin v letu 2021 zadnji možni ter da morebitna nova prestavitev ni mogoča.

Japonska javnost pa o tem ni prepričana. Podobne rezultate je pokazala tudi anketa tiskovne agencije Jiji pretekli teden. V njej 21 odstotkov vprašanih podpira dokončno odpoved, 30 odstotkov pa novo preložitev iger. Še več, 61,2 odstotka vprašanih pa je proti izvedbi OI v letu 2021 po rezultatih ankete tiskovne agencije Kyodo.

Guvernerka Tokia Yuriko Koike pa je v danes objavljenem intervjuju za francosko tiskovno agencija AFP dejala, da pod nobenimi okoliščinami ne bodo odpovedali olimpijskih iger. Opozorila je, da je usoda nadaljnjih organizacij iger v Pekingu 2022 in Parizu 2024 tesno povezana z igrami v Tokiu, glede javnomnenjske raziskave pa je dodala, da bodo dvomljivce v naslednjih mesecih prepričali v varno izvedbo OI.

"Japonska javnost in prebivalci Tokia seveda občutijo trenutne razmere, mi pa se pripravljamo na prihodnost," je dejala guvernerka. "Prebivalci tega sveta Tokio vidijo kot simbol upanja, da bomo premagali novi koronavirus in nadaljevali olimpijsko pot proti Pekingu in Parizu," je še dodala.

"Pod nobenimi okoliščinami igre ne bodo odpovedane. Moramo pa zagotoviti, da bo Tokio uspešen, saj bi to lahko imelo resne posledice za naslednje igre. Prepričana sem, da bomo Japonce znova navdali z upanjem, ko bodo ukrepi proti covidu-19 implementirani in začeli delovati," je za konec želela pomiriti tamkajšnjo javnost.

Kljub številnim prebojem na področju cepiv, pa prebivalci na Japonskem ostajajo skeptični do izvedbe OI, ki postajajo vse dražje. Preložitev iger in oblikovanje ukrepov proti koronavirusu se je za organizatorje izkazalo za logistično nočno moro z visoko ceno. Zamude in zdravstveni ukrepi so obstoječemu proračunu za igre naložili vsaj za dodatnih 2,4 milijarde dolarjev (okoli 1,98 milijarde evrov) stroškov. V deželi vzhajajočega sonca je doslej pandemija zahtevala okoli 2600 življenj.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.