25. 3. 2022, 19:17 | Vir: STA

VIDEO: Raketni napad v bližini Džede

Profimedia

Eksplozija in ogromen oblak dima v bližini dirkališča v Džedi sta sprožila nove pomisleke o dirki svetovnega prvenstva formule 1 v Savdski Arabiji.

"Od pristojnih čakamo več informacij o tem, kaj se je zgodilo," so o grozljivih prizorih povedali v formuli 1. Tik pred dogodkom je dirkalna karavana opravila prvi trening pred veliko nagrado Rdečega morja, ki je na sporedu v nedeljo.

Najhitrejši je bil vodilni v sezoni, Monačan Charles Leclerc, drugi čas pa je dosegel svetovni prvak, Nizozemec Max Verstappen.

Ravno prejšnjo nedeljo so uporniki Hutiji napadli Savdsko Arabijo z raketami in droni. Prizadeta je bila tudi tovarna Aramco v Džedi, požar je izbruhnil na rezervoarju za olje.

Savdska Arabija se v Jemnu bori proti Hutijem. Vojna je sprožila eno največjih humanitarnih katastrof, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Aramco je glavni pokrovitelj formule 1 in tudi pomemben sponzor britanske dirkalne ekipe Aston Martin. Organizatorji dirke so po napadu prejšnji teden dejali: "Ta incident nima vpliva na tekmovalni vikend." Varnost vseh, ki sodelujejo na VN, je zagotovljena, so takrat zapisali.

Savdska Arabija velja za precej varno v primerjavi z drugimi državami v regiji, vendar je bilo tam tudi več terorističnih napadov. Konec leta 2020 je skrajna skupina Islamska država prevzela odgovornost za napad na slovesnost v Džedi, v katerem sta bili ranjeni dve osebi. Za večje dogodke v državni običajno veljajo strogi varnostni ukrepi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.