29. 5. 2022, 16:48

Tega zagotovo niste vedeli o Benjaminu Savšku

Profimedia

Ljubljančan se je z nedavno zmago na evropskem prvenstvu vpisal med največje kanuistične legende v slalomu na divjih vodah. To pa ni njegov edini dosežek. 

Benjamin Savšek je na evropskem prvenstvu v slalomu na divjih vodah zopet pometel z vso konkurenco. To je že njegovo četrto zlato na evropskih prvenstvih

Savšek pa ima v svoji zbirki tudi zlato kolajno z olimpijskih iger v Tokiu ter zlato s svetovnega prvenstva v Franciji. Oglejmo si njegove uspehe nekoliko pobliže.

Evropski prvak že četrtič

Evropski prvak je bil že v letih 2015, 2019 in 2020.

Leta 2015 je osvojil zlato v Markkleebergu v Nemčiji. Na posnetku si lahko ogledate, kako je premagal drugouvrščenega Siderisa Tasiadisa iz Nemčije.

Leta 2019 je zmagal tudi v Pau v Franciji. V videu so vsi finalni nastopi s tekmovanja, na katerem je zopet blestel Benjamin Savsek.

Leta 2020 pa je Savšek pobral še zlato na evropskem prvenstvu, ki je potekalo v Pragi.

V intervjuju za slovensko televizijo je izrazil veselje ob uspešni obrambi naslova iz preteklega leta. Ponosen je bil tudi na dejstvo, da je uspel Sloveniji priveslati zlato v edini preostali kategoriji, ki je v tistem letu niso zasedli češki tekmovalci.

Kot že rečeno pa je Savšek tudi zmagovalec letošnjega evropskega prvenstva, ki je potekalo v Liptovskem Mikulašu na Slovaškem.

Vmes pa si je naš novi izjemni kanuist priveslal tudi že svetovno in olimpijsko zlato.

Svetovni in olimpijski prvak 

Leta 2017 je na svetovnem prvenstvu v Pauju postal svetovni prvak v slalomu na divjih vodah. In to kljub temu, da se je enkrat dotaknil vratc! 

Na olimpijskih igrah v Tokiu pa je leta 2021 prav tako pometel s celotno svetovno konkurenco. Oglejte si njegov nastop.

Letos kanuist Beni Savšek nadaljuje serijo uspehov na največji tekmah. 

Evropski prvak 2022

V Liptovskem Mikulašu je bil Savšek edini slovenski dobitnik odličja. Slovenija ima na evropskih prvenstvih tako že 15 zlatih kolajn.

Obeti pred zadnjim dnevom prvenstva niso bili najboljši. Slovenskemu taboru je grozilo, da četrtič v zgodovini prvenstev ostane brez odličja.

Tako je Slovencem ostalo še upanje na kanuista Savška in Božiča. Slednji je v polfinalu nabral tri dotike vratc in s tem ostal brez uvrstitve med najboljše, zasedel je 18. mesto.

Tudi Savšek v polfinalu ni pokazal svoje najboljše vožnje, zabeležil je šesti čas, a že kot nekajkrat doslej najboljše prihranil za konec.

"Odlični občutki, že četrtič sem prvak. Na težki progi mi je uspela odlična, čista vožnja, zdaj bom za nadaljevanje sezone še bolj motiviran," je po uspehu organizatorjem še v čolnu dejal 35-letni Ljubljančan, ki je imel na cilju 57 stotink prednosti pred Nemcem Siderisom Tasiadisom, tretje mesto je zasedel Španec Miquel Trave.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.