9. 12. 2020, 06:30 | Vir: STA

Za prvenstvo v Planici odprli tri kranjskogorske hotele

Shutterstock
Za prvenstvo v Planici odprli tri kranjskogorske hotele (foto: Shutterstock)

Ob prihajajočem svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih v Planici bi v teh dneh Kranjska Gora morala gostiti množico ljubiteljev smučarskih skokov. Zaradi epidemioloških razmer pa so ta čas odprli le tri hotele, v katerih so nameščeni skakalci in spremljajoče osebje. Za preprečevanje okužb so uvedli vrsto ukrepov in vzpostavili mehurčke.

"Trenutna situacija je zelo unikatna. Destinacija je zaprta. Hoteli lahko obratujejo le za poslovne obiskov ali športna tekmovanja, kakršno je prvenstvo v Planici. Tako smo zelo počaščeni in veseli, da lahko v treh naših hotelih sedaj obratujemo," je povedal direktor Hit Alpinee Milan Sajovic. S tem sicer dobička ne bodo ustvarili, saj imajo za kratkotrajno odprtje hotelov veliko stroškov.

V hotelih bivajo vsi, ki so del izvedbe planiškega tekmovanja, od tekmovalcev in trenerjev do tehničnih delegatov, novinarjev in podpornega osebja. Ni pa gledalcev, saj bo tekmovanje zaradi epidemioloških razmer potekalo brez njih.

Hotele so začeli odpirati v nedeljo, pri čemer so se morali posebej pripraviti, saj ne gre za običajen obisk hotela. "Poskušamo ravnati zelo preventivno v varovanju zdravja zaposlenih, tekmovalcev in ostalih," je povedal Sajovic in dodal, da so vpeljali stroge protokole za preprečevanje okužb.

Že prejšnji teden so zaposlene preventivno dali v samoizolacijo in izvedli testiranja na novi koronavirus. Pri tem so zaznali nekaj pozitivnih primerov, v delovni proces pa so nato vključili le zaposlene z negativnim testom. Za delo so angažirali približno 75 odstotkov zaposlenih v operativi. Ti ta čas bivajo na sami destinaciji, še naprej pa jih bodo redno testirali.

En izmed hotelov deluje kot siva cona, v drugih dveh pa so gostje v mehurčkih. To pomeni, da so znotraj hotela opredeljena območja, kjer se gostje in zaposleni, ki so del mehurčka, gibajo. Vsem ostalim je vstop vanj prepovedan, vstop in izstop iz mehurčka je nadziran, protokol v mehurčku pa je zaostren tako, da je prepovedan stik z zunanjim svetom. Če med testiranji pri kom ugotovijo okužbo, ga namestijo v posebej za to namenjeno sobe, kjer preživi čas izolacije.

Tekmovanje v Planici je za destinacijo Kranjska Gora največji športni dogodek v letu. Zato bo tekmovanje brez gledalcev za kranjskogorski turizem pomenilo precejšen izpad prihodka. "Ko je bilo prvenstvo z marca prestavljeno na december, nas je to navdalo z upanjem, da bomo lahko nadomestili ta izpad. Žal pa nam trenutna situacija tega ne omogoča," je povedal direktor Turizma Kranjska Gora Blaž Veber.

Kot je pojasnil, v času planiških tekmovanj običajno ustvarijo več kot 15.000 nočitev in dobijo okoli 1,5 milijona evrov prihodka samo z naslova bivanja in nočitev, multiplikativni učinek pa je še veliko večji. V času tekmovanj so kapacitete praktično zapolnjene, ker gre tokrat za svetovno prvenstvo pa bi imeli precej več tujih gostov. Veber upa, da bo vsaj marca mogoče v Planici normalno izvesti svetovni pokal.

"Trenutno trendi žal ne kažejo dobro in mi v turizmu ter gostinstvu smo vedno bolj obupani," je izpostavil Veber. Računal je, da bi se po 20. decembru turizem lahko odprl, s čimer bi rešili enega od vrhuncev zimske sezone. Vendar sedaj kaže, da to verjetno pred 1. ali celo 15. februarjem ne bo mogoče. "Za turizem to pomeni hud udarec, ne malo ampak veliko katastrofo in mislim, da moramo zelo hitro najti neke rešitve, če ne želimo, da bi 40.000 zaposlenih v tej dejavnosti ostalo brez služb," je opozoril Veber.

Sajovic je pojasnil, da so njihovi hoteli z izjemo tega tedna zaprti že vse od 24. oktobra. Vseeno optimistično zrejo v prihodnost. Izvajajo projekte, da bodo ob ponovnem odprtju gostom lahko ponudili drugačno izkušnjo bivanja. Večji poudarek bodo dali varovanju zdravja, ukrepih za preprečevanje okužb in personaliziranim izkušnjam, saj so prepričani, da bo covid-19 zelo spremenil trende v turizmu.

Sajovic glede na povpraševanje verjame, da bodo gostje, ko bodo hotele lahko ponovno odprli, prišli. Pri tem pa opozarja, da hotelov z danes na jutri ni mogoče odpreti, saj jih je treba pregledati, izvesti testiranja vode, počistiti in ogreti, kar traja dober teden dni. Zato bi si, ko bodo za to vzpostavljene možnosti, želeli biti čim prej obveščeni o možnosti ponovnega odprtja. "Na zimsko sezono smo pripravljeni in dejansko čakamo le še signal," je poudaril.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.