23. 9. 2021, 11:40 | Vir: STA

Za uvod v dan športa vabilo vsem generacijam k aktivnemu načinu življenja

Profimedia

Današnji praznični športni dan so ali pa še bodo marsikje po državi zaznamovali tudi z različnimi prireditvami. Ena večjih poteka v ljubljanskem parku Tivoli, kjer so pripravili predstavitev športov za otroke, zbrane pa sta nagovorila tudi ministrica Simona Kustec in predsednik krovne športne organizacije Bogdan Gabrovec.
 

Pestro dogajanje v osrednjem ljubljanskem parku se je začelo dopoldne, ministrstvo za izobraževanje, šolstvo in šport in Olimpijski komite Slovenije (OKS) sta pripravila predstavitev športnih panog, kjer so lahko številni otroci iz vse Slovenije spoznavali značilnosti posameznih športov ter se tudi sami preizkusili v njih.

Poleg teh predstavitev pa so na fakulteti za šport v okviru programa Slofit organizirali meritve, zdravstveni dom Ljubljana pa je obiskovalce osveščal o zdravem načinu življenja.

Današnje dogajanje pa je, kot sta poudarila glavna govornika, tudi pravi uvod ob začetku evropskega tedna športa, ki se letos prekriva s slovenskim praznikom.

"To je praznik ne le športa, ampak celotne družbe in tudi praznik zdravja. V vseh možnih pogledih, ne le kot telesna dejavnost, ampak kot zdrav odnos do drugih, enakost, spoštovanje. Vidimo, kako zelo danes diha Slovenija s praznikom, vsi okrog nas se gibajo, družijo. In to je tisto, ki je največja moč športa poleg vrhunskih rezultatov naših športnikov. Vesela sem, da bomo danes delovno nadaljevali dan s športno-političnim dialogom in da bomo sprejeli slovensko zavezo, da bomo naredili vse za športno dejavnost," je dejala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.

Dogajanje pa je pohvalno spremljala tudi gostja, evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, mladino in šport Marija Gabriel: "To je izjemno lep zgled. Vaš praznik športa in zdravja vpliva v družbi kot povezovalec generacij. Danes sovpadata teden športa in vaš dan športa. Zato še bolj poudarjamo, bodite dejavni, ker gre za nas, za našo družbo in naše zdravje."

"Verjamem, da bo današnji dan kot drugi dan športa v dveh letih tudi začetek odpiranja materialnih možnosti športa za naprej. Mislim predvsem na del, ki ga podpirajo občine in država. Vsem je jasno, da sta ob starših, ki so največji sponzorji slovenskega športa, država in lokalna skupnost tisti, ki morata zagotoviti pogoje," je ob robu dogajanja dejal predsednik OKS Bogdan Gabrovec in poudaril: "Včasih povem kritično, zdaj pa pohvalno: spreminja se sedem zakonov, ki bodo bistveno pripomogli k boljšemu stanju slovenskega športa. Letni program športa v naslednjem letu bo nadgrajen s 14 milijoni, kar pomeni skok, o katerem nismo niti sanjali. Prepričani smo, da sta tudi ta dan in vseslovenska dejavnost pripomogla k temu."

Obenem so poudarili, da dan slovenskega športa ni namenjen samo mladim, ampak so želeli k telesni dejavnosti spodbuditi vse generacije. Simbolično so to pokazali tudi člani telovadnega društva Sokol Bežigrad, ki so kljub zrelim letom z izvedenimi sestavami na odru navdušili zbrane predvsem mlajše generacije.

V Tivoliju pa so nato gosti na košarkarskem igrišču Gorana Dragića s simboličnim metom na koš tudi začeli evropski teden športa in podprli projekt Košarkarske zveze Slovenije in Športnega društva Šentvid, ki sta partnerja v evropskem projektu Erasmus+ Košarka za ženske.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.