Nika Arsovski | 20. 4. 2020, 16:11 | Promocijska objava

Pogrešate športno dogajanje? Novi izziv Sportkluba vam bo pisan na kožo

Photo by Tevarak Phanduang on Unsplash

Znašli smo se v situaciji, ko smo prisiljeni ostati doma, kar pomeni, da se je velikemu delu slovenskega prebivalstva življenjski ritem dodobra spremenil. Novo obdobje pa ne ustreza niti športnim navdušencem, ki so zaradi virusa ostali brez največjih športnih dogodkov letošnjega poletja, prekinjene so tudi številna evropska tekmovanja in pokali.

Za to pa obdobje #ostanidoma ponuja odlično priložnost, da pokažete svoje znanje in se pomerite v športnem kvizu. To vam omogoča Sportklub s projektom Izzovi komentatorja, ki bo na sporedu ob petkovih večerih. Kot poudarja Toni Cahunek, ki bo vodil projekt, sta na prvem mestu zabava in užitek, tekmovalnost je šele v drugem planu. Prijavite se na www.sportklub.si.

Koronavirus je dodobra ohromil tudi športno dogajanje. S čim se lahko v tem času 'tolažijo' športni navdušenci?

Ravno zaradi nastale situacije, torej ustavitve športnih lig in tekmovanj, smo se na Sportklubu odločili, da ponudimo ljubiteljem športa novo vsebino. Ko smo tako razmišljali, kaj bi popestrilo dogajanje gledalcem, pa tudi nam komentatorjem, smo dobili idejo, da naredimo športni kviz. Izkoristili bomo tehnologijo, ki omogoča, da tekmovalca sodelujeta kar vsak s svojega kavča. Športni kviz bo vseboval posamične tematike, v 30-minutnih oddajah pa se bodo gledalci pomerili z našimi komentatorji. Vsak gledalec sam izbere želeno temo, izbira pa lahko med nogometom, košarko in tenisom. V naslednjem mesecu bodo v repertoar dodali še atletiko in olimpijske igre, na ta način bodo športne panoge zastopane še širše.

Pa bo kviz predstavljal večji izziv gledalcem ali komentatorjem?

Mislim, da enakovredno za vse. Kot soavtor vprašanj si želim, da bi bil zanimiv tako za tekmovalce kot tudi gledalce pred malimi zasloni. Vprašanja morajo biti torej dovolj temeljita, da zahtevajo poznavanje športa, a obenem dovolj široka, da bodo v njih uživali tudi gledalci. Pomemben pri tem je tudi sam koncept, ki mora biti tekmovalen, a predvsem zabaven. Že od malih nog sem velik ljubitelj kvizov in moti me, da so vprašanja v veliki meri brez repa in glave.  V našem primeru bodo vprašanja razdeljena na štiri sklope. V prvem bo treba ugibati, ali so trditve pravilne ali ne. V drugem bo tekmovalec v minuti moral odgovoriti na čim več kratkih vprašanj. Sledi tretja rubrika s tematskimi sklopi in treba bo uganiti tistega s pravilnimi odgovori. V zadnjem sklopu  bosta oba tekmovalca slišala trditve in morala uganiti, katerega športnika imamo v mislih. Z vsako stopnjo bo lažje uganiti, prej uganeš, več točk dobiš. Mislim, da bo prav zadnja odločala o zmagovalcu.

Komu pa bo po vašem mnenju ta izziv najbolj pisan na kožo? Morda se kdo boji prijaviti, ali je ta strah res upravičen?

Mislim, da je zadrega na mestu. V kvizu namreč hitro ugotoviš, koliko informacij izgubiš, ko je treba odreagirati v trenutku in najti pravo. Kviz je odličen izziv za vsakogar. Kot gledalec tudi sam vem, kako sem rad pametoval ob spremljanju tekme. Zdaj pa bomo vsi športni navdušenci dobili idilično priložnost, da se izkažemo, kolikšno je naše znanje o športu. Kviz je predvsem namenjen ljubiteljem športa. Ni treba biti doktor športa, dovolj je že, da spremljate priljubljeni šport. Naj bo to v spodbudo, da ni pomembno, kako podkovan si.

Na račun bodo tako prišli vsi 'kavč strokovnjaki', se strinjate?

V resnici sem razmišljal tudi o tej temi. Pojem 'kavč strokovnjak' ima zelo negativen prizvok, češ da gre za nekoga, ki ne ve veliko, pa bi rad bil pameten. V našem primeru ni tako. Bo pa lahko tekmovalec na kavču solil pamet komentatorju na drugem kavču. (smeh)

Osebni arhiv

Ciljate tudi na ženski spol?         

Iskreno, želeli bi si imeti tudi tekmovalke. Zato dekleta, vabljena k prijavi. Na Sportklubu močno podpiramo žensko udejstvovanje v športnem komentiranju, imamo tudi dve komentatorki. Želimo si, da bodo ženske med tekmovalkami še bolj enakopravno zastopane kot med komentatorji.

Komentatorji imate iz komentiranja večletne izkušnje. Menite, da niste bolj podkovani od tekmovalcev?

Ne, sploh ne. Zanimivo, prav zadnjič, ko smo snemali poskusne oddaje, je eden izmed naših komentatorjev pozabil odgovor na vprašanje, za katerim se je skrival naš Luka Dončić. Močno ga je zaskrbelo. Ne glede na to, kako poznaš področje, se najde vprašanje, ki ti kravžlja živce. To bo izziv tudi za komentatorje. Vsi skupaj bomo občutili, kako težko je najti informacijo, kadar jo iščeš. 

Komentatorji ste pogosto tudi tarča kritik. Katera pa vas je doslej najbolj nasmejala?

Zanimivo, pri kritikah se javnost sploh ne zaveda, da lahko med dvourno tekmo brez težav narediš napako, dve, tri … Tega se sam sploh ne zaveš. Spominjam se primera kolega, ki je nekoč komentiral nogometno tekmo. V 115. minuti je bentil, zakaj sodnik podaljšuje tekmo, če bi podaljškov moralo biti že konec, čeprav je bilo jasno, da tekma s podaljški traja 120 minut. V dveh urah lahko hitro vsak blekne kakšno neumnost. Morda bodo s kvizom tudi gledalci dobili priložnost, da v neki meri izkusijo, kako je biti pod stresom. Kako je, če vsaka tvoja beseda roma v eter. Kar se kritik tiče, pa bo večje breme zagotovo na komentatorjih. Od njih se pričakuje zmaga, kar bo drugim tekmovalcem olajševalna okoliščina, saj bodo lahko v tem bolj sproščeni. Sploh pa želim povedati, da ne gre za tekmovalnost, temveč predvsem zabavo. Vsak tekmovalec bo dobil tudi sponzorsko nagrado. Daleč od tega, da se bomo merili za naslov državnega prvaka. (smeh)

Se spominjate svojega komentatorskega debija?

Seveda, pisalo se je leto 2007, ko je Sportklub prišel na slovenske male zaslone. Komentiral sem tenis, meni dokaj domače področje. Ves dan sem se pripravljal in se tresel. Šele s kilometrino namreč pridobiš samozavest in se trema izgubi. To je razumljivo. Prepričan sem, da bo tudi našim gledalcem in tekmovalcem ta izkušnja v življenju prišla še kako prav.

Sportklub

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.