19. 10. 2020, 10:20 | Vir: STA

Začenja se nova sezona lige prvakov, tudi s šesterico Slovencev

Profimedia

V torek se bo začela nova sezona nogometne lige prvakov. Naslov prvaka bo branil nemški velikan Bayern, ki je v zadnjem finalu avgusta v lizbonskem mehurčku z 1:0 premagal PSG. V skupinskem delu, ki se bo končal 8. in 9. decembra, bo igralo tudi šest slovenskih nogometašev.

Slovenci v tej sezoni lige prvakov

Atletico Madrid Jana Oblaka bo igral skupaj z branilcem naslova Bayernom v skupini A, kjer sta še Salzburg in Lokomotiv Moskva, Inter s Samirjem Handanovićem bo v skupini B skupaj z Realom Madridom, Šahtarjem Donjeckom in Borussio Mönchengladbach.

Atalanta z Josipom Iličićem bo igrala v skupini D skupaj z Liverpoolom, Ajaxom in Midtjyllandom, Dinamo Kijev z Benjaminom Verbičem bo v skupini G z Juventusom, Barcelono in Ferencvarosom Mihe Blažiča, Leipzig s Kevinom Kamplom pa v skupini H s PSG, Manchester Unitedom in Istanbulom Basaksehirjem.

Druge skupine, pari 1. kroga in termini izločilnih bojev

Sicer pa so v skupini C Porto, Manchester City, Olympiacos in Marseille, v skupini E Sevilla, Chelsea, Krasnodar in Rennes, v skupini F pa Zenit St. Peterburg, Borussia Dortmund, Lazio in Brugge.

Tekme bodo v dveh terminih, ob 18.55 in 21.00. V torek bodo najprej na sporedu tekme v skupinah od E do H, in sicer skupina Chelsea - Sevilla, Rennes - Krasnodar, Zenit St. Peterburg - Brugge, Lazio - Borussia Dortmund, Dinamo Kijev - Juventus, Barcelona - Ferencvaros, Leipzig - Istanbul Basaksehir in Paris Saint-Germain - Manchester United.

V sredo pa še v skupinah od A do D, v 1. krogu bodo tekme Salzburg - Lokomotiva Moskva, Bayern München - Atletico Madrid, Real Madrid - Šahtar Donjeck, Inter Milano - Borussia Mönchengladbach, Manchester City - Porto, Olympiacos Pirej - Olympique Marseille, Ajax Amsterdam - Liverpool in Midtjylland - Atalanta Bergamo.

Osmina finala bo 16. in 17. ter 23. in 24. februarja ter 9. in 10. ter 16. in 17. marca. Četrtfinale bo 6. in 7. ter 13. in 14. aprila, polfinale 27. in 28. aprila ter 4. in 5. maja, finale pa bo 29. maja v Istanbulu.

Favoriti in zvezdniki

Kot so pokazale že prejšnje izvedbe, so med favoriti nekateri največji evropski klubi na čelu z branilcem naslova Bayernom, ta bo imel v skupini za največjega tekmeca prav Oblakov Atletico, okrepljen z nekdanjim napadalcem Barcelone Luisom Suarezom. Ta bo zgolj eden izmed tistih, ki so že v pretekli sezoni pustili pečat v elitnem klubskem tekmovanju.

Tako bo spet na delu Bayernov napadalec Robert Lewandowski, s 15 zadetki najboljši strelec prejšnje izvedbe lige prvakov, njegov soigralec Serge Gnabry (devet golov), pa mladi Norvežan iz dortmundske Borussie Erling Haaland, ki je prispeval deset golov, pa Lionel Messi iz Barcelone in Cristiano Rolando iz Juventusa, ki se bosta med seboj merila v skupini G, Kylian Mbappe in Neymar iz PSG, najboljša vratarja prejšnje sezone Manuel Neuer (Bayern) in Oblak, najboljši branilec prejšnje sezone Joshua Kimmich (Bayern), naj vezist Kevin De Bruyne (Manchester City) in številni drugi.

Strokovnjaki med ožjimi kandidati za naslov omenjajo tudi Manchester City, Liverpool, ki pa je doživel hud udarec in za dlje časa zaradi poškodbe kolena ostal brez prvega branilca Virgila van Dijka, pa tudi Barcelono, Real Madrid, PSG, Inter, Juventus, ki bo zaradi okužbe z novim koronavirusom vsaj proti Kijevu pogrešal svojega prvega zvezdnika Ronalda. V prejšnji sezoni so presenetili Lyon, ki ga tokrat ni, Leipzig (prišla sta do polfinala) in Atalanta.

Novi koronavirus

Prav novi koronavirus bo tako ali drugače zaznamoval tudi to sezono. Evropska nogometna zveza je dala možnost, da se skupinski del konča šele 28. januarja. Če niti to ne bo mogoče, bo Uefa naknadno odločala o udeležencih izločilnih bojev.

Primeri okužb v klubu z novim koronavirusom ne pomenijo avtomatsko odpovedi tekme, če bo zdravih vsaj 13 igralcev (od tega en vratar), mora biti tekma igrana po načrtu (možnost je tudi nevtralni teren). Klubi bodo lahko tudi na novo registrirali igralce za tekmovanje, ki niso na njihovih prvotnih seznamih.

Če klub kljub izpolnjenim zahtevanim kriterijem ne bo igral tekme, bo izgubil za zeleno mizo. Kar zadeva sodnike, pa Uefa dopušča možnost sodnikov iz iste države, kot je klub, če se zgodi, da je kdo v sodniški ekipi pozitiven na covid-19.

Če so bili avgusta v Lizboni stadioni prazni, bo po novem ob vseh uveljavljenih ukrepih zoper širjenje virusa načeloma dovoljenih zapolnjenih 30 odstotkov kapacitet stadionov, pri čemer ne sme biti gostujočih navijačev. Končno besedo pri tem pa imajo lokalne oblasti.

"V prejšnji sezoni je evropska nogometna skupnost pokazala moč zunaj igrišč. Skupaj smo se naučili pomembno lekcijo za prihodnost. Če vsi sodelujemo in smo pripravljeni na požrtvovalnost in solidarnost, potem lahko nogomet premaga vsakega tekmeca," je dejal predsednik Uefe Aleksander Čeferin.

Denarni sklad

Prvak bo na koncu lahko bogatejši za 82.450.000 evrov zgolj iz denarnih nagrad (brez kvalifikacij in tržnega deleža). Za udeležbo v skupinskem delu je sicer vsak klub dobil 15,250 milijona evrov.

Vsaka zmaga v skupinskem delu prinese 2,7 milijona, remi pa 900.000. V osmini finala klubi dobijo po 9,5 milijona, v četrtfinalu 10,5 milijona, v polfinalu 12 milijonov, poraženec v finalu 15 milijonov, zmagovalec finala pa 19 milijonov evrov.

Pripravil: Leon Rosa

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord